KULTÚRA
#élet filmje
#A vörös teknős
#animációs film
#ember
#természet
Az élet filmje - A vörös teknős
A vörös teknős mindent megtesz azért, hogy a hajótörött férfi ne meneküljön el a szigetről. Még arra is képes, hogy egy vörös hajú nő képében jelenjen meg. Michael Dudok de Witt új animácisó filmje megható, helyenként kegyetlenül őszinte, de mégis életigenlő alkotás az emberről és a természetről.

Van, hogy olyan egyszerűen megfogalmazható a lét. Nincs mellébeszélés, nincsenek évtizedek alatt leülepedett bölcseletek, csak néhány egyszerű szó. Egyszerű szavakból összeálló történet születéstől a halálig, magányról, összetartozásról, emberpróbáló megmérettetésekről, a természet erejéről, szélről, vízről, állatokról. Őselemekről és ősi helyzettől, amikor az ember csupán a természettel volt kénytelen harcolni – a saját erejével.

Van, hogy egészen egyszerűen megfogalmazható a lét körforgása. Hullámzik a tenger, felkel a nap, delelőre hág, majd lehanyatlik az óriási csillogó víztükörbe. Besötétedik és a tenger csak hullámzik, végül a hullámok is elcsitulnak. Másnap reggel kezdődik minden elölről – a következő napig. Egy kis rák, amely a homokban sétálgat, napokon át, heteken, hónapokon át ugyanazt az utat teszi meg, lecsap egy partra sodort halra, hogy aztán egyszer rá csapjon le egy sirály.

A Vörös teknős című animációs film.

Van, hogy egyszerűen megfogalmazható két ember kapcsolata, egy szerelem története. Még akkor is, ha a főhős egy szigetre partra sodort hajótörött, aki egyedül kénytelen szembeszállni minden rá leselkedő veszéllyel, megbirkózni ádáz helyzettel, egészen addig, amíg össze nem sodorja az élet a vörös teknőssel. A teknőssel, aki(!) három alkalommal teszi tönkre a férfi menekülésre épített tutaját, aki háromszor húzza a tenger mélyébe hősünket, és aki végül a partra sodródik. A férfi pedig bosszút áll rajta, egyszerűen a hátára fordítja és sorsára hagyja. Amikor felébred a lelkiismerete és megmentené az állatot, a szigeten levő egyetlen, nagy méretű élőlényt önmagán kívül – már késő. De csodák mindig történhetnek. Ahogy két ember kapcsolata a legvadabb körülmények között is megszülethet, úgy születik meg a Vörös teknős élettelen testéből egy gyönyörű, vörös hajú lány. Ő lesz a férfi társa, élete értelme, gyermekének anyja. Társa egészen a legvégsőkig.

Van, hogy egy rendezőnek olyan egyszerűen sikerül megfogalmazni mindezt, ahogy az Oscar-díjas rövidfilmes, Michael Dudok de Wit tette A vörös teknős című animációs filmjében a Stúdió Ghibli égisze alatt. Az 1985-ben alapított japán animációs és filmstúdió most először engedett be saját berkeibe egy idegent, Dudok de Wittet, hogy elkészíthesse első egészestés filmjét. A filmet, amelyre a rendező kilenc kerek évet áldozott az életéből, azután, hogy 2000-ben Oscar-díjat nyert Apa ás lánya című rövidfilmjével. A holland rendező pedig most is bizonyított – nem is akárhogy. Olyan mozi született, amelyre méltán lehet büszke a stúdió és ő is. A film egésze alatt szóló gyönyörű zene (Laurent Perez Del Mar munkája), a természet hangjai pedig elfeledtetik a nézővel, hogy több mint egy órán keresztül nem hall emberi szót. Egyetlenegyet sem.

Van, hogy néha fantasztikusan és magától értetődően működik az “együtt-működés” európai alkotók és japán producerek között. Most éppen úgy, hogy a rendező levelet kapott a Stúdió Ghiblitől, ha netán egészestés filmben gondolkodna, ők szívesen vállalják a produceri feladatokat. A stúdió nem kérte, hogy a film japán legyen, hagyták, hogy Michael saját látásmódja érvényesüljön a saját történetében, abban, amit már régóta őrzött a fiókjában. Hogy a francia stúdióból végül a Kecskemétfilmnél is kötött ki feladat, az sem a véletlen műve. A nagyívű film előállításához rengeteg animációs tervezőre volt szükség, és hiába dolgoztak angol, olasz, belga és spanyol alkotók, szükség volt még egy jól felkészült, tehetséges csapatra. Így került a képbe a Kecskemétfilm, így történhet, hogy a stáblista végén, a legnagyobb örömünkre, jó néhány magyar nevet is felfedezhetünk.

Van, hogy az ember kijőve a moziból melankolikus hangulatba kerül. Ilyenkor csak összébb húzza magán a kabátot, dacol ő is a természettel, a 19-es villamos megállójában. De hát hideg van, egyszerűen hideg. Pedig most, a varázsos mese után egyszerű és magától értetődő a létezés…

A vörös teknős című színes, japán-francia animációs filmet január 12-től vetítik a mozik.


Forrás: hirado.hu