AKTUÁLIS
Ausztriát is megelőzzük - Sikeres a közigazgatás átalakítása
Jelentős eredmény a területi közigazgatásban megvalósított átalakítások közt, hogy a vidéki kormányablakokban ugyanazt az egységes arculatú és minőségű szolgáltatást kapják az ügyfelek, mint példádul Budapest belvárosában. A vidékiek ügyintézését számottevően megkönnyíti a kormányablakbusz-program.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnak közel egy éve áll rendelkezésére a kormányablak-busz. Ez idő alatt a megyében 70 helyszínen állt helyt, nagy rendezvényeken és olyan településeken, ahol a kormányablak fizikailag nehézkesen elérhető, illetve viszonylag távol van az adott településtől.

Megyénkben 26 kormányablak működik, jellemzően járás székhelyeken. A megyei kormányhivatal sajtótájékoztatón mutatta be új programját, melynek keretében a kormányablaki feladatok ellátására kialakított kormányablak-busz előre meghirdetett menetrend szerint járja a megye településeit, hogy a közigazgatási ügyek intézését ilyenformán is közelebb vigyék az emberekhez.

A program első kezdeményezettjei a nyíregyházi járáshoz tartozó települések voltak, kedden pedig az ibrányi járáshoz tartózó Gávavencsellő mintegy 3 700 lakosának nyílt lehetősége ügyei intézéséhez. A megyében ezen felül úgynevezett ügysegédi rendszer is működik, amelynek keretein belül 56 ügysegéd a megye 131 településén segíti az állampolgárok eligazodását közigazgatási ügyekben. Az ügysegédek jellemzően az ügyek elindításához nyújtanak megfelelő segítséget az állampolgároknak. Újdonság, hogy az ügysegédek munkáját összehangolják a kormányablak-busz kitelepüléseivel.

Elmondható, hogy sikeres a közigazgatás 2010-ben elkezdett átalakításával az átlagemberek és a vállalkozások számára is gyorsabbá vált az ügyintézés.

Nemzetközi viszonylatban is rövidnek számít az átlagosan 15-30 perces várakozási idő a kormányablakokban, így ezen a területen nemcsak a korábban – 10-15 éve – Magyarországon jellemző ügyintézési gyakorlathoz képest tettünk nagy előrelépést, hanem még Ausztriát is megelőzzük.

- FrissMédia -