PUZZLE
#nyíregyháza
#állatkert
#tamarin
Aranykezű tamarinok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
A Nemzetközi Törzskönyvi Program keretében aranykezű tamarin tenyészpár érkezett a Nyíregyházi Állatparkba – az egyik állat Angliából, a másik Magyarországról származik.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek, arcuk sötét színű és szőrtelen, kissé elálló fülük van.

A faj tudományos neve utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász frígiai királynak a legenda szerint minden arannyá vált a kezében.

A mindössze fél kilogramm súlyú aranykezű tamarinok (Saguinus midas) eredeti otthona a dél-amerikai esőerdő, ahol a felső lombkorona szintjén a legvékonyabb ágakra is kimerészkedhetnek.

A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

A tamarinok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, fajtársaikkal a hangjelzések mellett szaganyagokkal kommunikálnak.

Az aranykezű tamarin a 33 karmosmajom faj közül nem a legveszélyeztetettebb, élőhelyeik drasztikus csökkenése azonban tizedeli az állományukat.

A majmok érkezésével tovább növekedett a különleges karmosmajom-bemutató Nyíregyházán, az aranykezű tamarinok mellett fehérarcú selyemmajom, liszt tamarin, császárbajszú tamarin és fehérajkú tamarin is megtekinthető az állatparkban.

-MTI-