SPORT
#Balogh Sándor
#FINA
#FINA junior műúszó világbajnokság
Akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Budapest a vizes sportok világvárosa legyen
Az utóbbi két évben különleges kihívások egész sorával találta magát szemben a sportszervezői és sportvezetői pályán Balogh Sándor, aki kulcsszerepet töltött be a 2017-es FINA világbanokság sikerre vitelében, a napokban pedig a szervező bizottság elnökeként azon fáradozott, hogy egy újabb FINA-esemény, a junior műúszó világbajnokság is jeles osztályzatot kaphasson.

„Tavaly ilyenkor minden idők legnagyobb, legtöbb szereplős és legösszetettebb magyarországi sporteseményét a nemzetközi szövetség vezetői a maguk „legeivel” ismerték el és példaként hozták fel a jövő házigazdáinak. Most egy színhelyen egyetlen sportág elvárásainak kell megfelelnünk, de feladatainkat ugyanolyan alázattal és szakszerűen végezzük, mint tavaly ilyenkor, amikor a tekintélyes olimpiai sportágak képes tudósításait szerte a világon közel 5 milliárd tévénéző követte nagy figyelemmel” – olvasható Balogh Sándor nyilatkozata a SportMindig.hu-n.

A Szervező Bizottság elnöke – aki május 9-e óta egyben a Magyar Szinkronúszó Szövetség első embere is – úgy gondolja, hogy versenyelőnyt és biztonságot jelent a Duna Arénát üzemeltető Bp2017 Nkft, egyben mint társrendező társaság számára a felgyülemlett tapasztalat és az összeszokottság.

„A junior világbajnokságon résztvevő csapatok vezetői, velük együtt a FINA jelenlévő szakemberei sorra gratulálnak, és nem tartom túlzónak azt az elismerésüket, hogy Budapest a tavalyi VB-vel, az idei Világkupa versennyel és a junior világbajnoksággal új szintre emelte a szinkronúszást. Azt a sportágat, amely 5-6 évvel ezelőtt idehaza szűkkörű „családi eseménynek” számított, a mostaninál nagyságrendekkel szűkösebb lehetőségekkel. Megtiszteltetés a számunkra, hogy ránk bízták a fiatalok seregszemléjének megrendezését, számomra pedig külön öröm, hogy először lehetek egy világbajnokság Szervező Bizottságának a vezetője.” – hangsúlyozta Balogh Sándor.

A sportvezető nem tagadja, hogy az egyik legnehezebb feladatot a közönségszervezés jelentette, azaz az esemény „eladása” a sport iránt érdeklődőknek.

„Egy nem éppen magas költségvetésből arra is sokat fordítottunk, hogy a VB üzenete az ország minden pontjára eljuthasson. Jelmondatként a „Lélegzetelállítót” választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy amit a szinkronosok a víz fölött és alatt bemutatnak, az tényleg elképesztő. A Duna Aréna olyan versenyzők tudását ismerhette meg, akik két év múlva Tokióban, még inkább a 2024-es párizsi olimpián az ötkarikás versenyek főszereplői lehetnek.”

Balogh Sándor úgy gondolja, hogy látványosan kezd beérni az a hároméves kemény munka, amit az orosz Natalja Taraszova szövetségi kapitány irányításával a fiatal magyar válogatott tagjai elvégeztek.

„Tudásuk már most is elismerésre méltó, de az elfogadtatásukért még sokat kell tennünk a sportdiplomácia eszközeivel. Ez egy pontozáson, olykor szubjektív megítélésen alapuló sportág, ahol őszintén szólva sok minden megtörténhet. A pozícionálás mellett nem akármilyen feladatot jelent a jövőben a versenyzők megtartása, illetve az összeszokott formációk egyben tartása. Meggyőződésem, hogy ehhez megfelelő életpályamodellt kell eléjük állítani, a szakmai munkában pedig a következő fokozatra kapcsolni. Manapság egy orosz junior válogatott versenyző hetente hat alkalommal napi 8 órát gyakorol a vízben és a szárazföldi edzéseken, idehaza az edzésadag ennek egyelőre körülbelül a fele. Lépésről lépésre haladunk előre, és az a célunk, hogy a világversenyeken érmeket és értékes helyezéseket tudjunk szerezni.” – hangsúlyozta Balogh Sándor.

Fotó: Balogh Sándor és Lisa Schott, a FINA sportági technikai bizottságának elnöke