Tudomány és Technika
Ahol már bármit elintézhet az interneten
Sok országban a digitális infrastruktúra már az élet szinte minden területére kiterjed, a cégalapítástól az egészségügyig.

A technológiai fejlődés visszatarthatatlanul tör előre, az egyes országokban azonban hatalmas eltérések vannak a digitális infrastruktúrában. Az Internations közösségi oldal felmérésében a hazájukon kívül dolgozó, különböző nemzetiségű felhasználókat kérdezte a világ országaiban megélt tapasztalataikról. Az értékelésnél olyan szempontok voltak fontosak, mint a szélessávú internet és a mobilos alkalmazások elérhetősége, a hivatalos ügyintézés netes megkönnyítése, a készpénz nélküli fizetési módok. Így jött létre a lista, mely a világ országait rangsorolja a technológiai fejlődésük szerint.

Észtország

Az első helyezett Észtországban rekordsebességgel építették ki a világ legfejlettebb digitális infrastruktúráját. Elsősorban a digitális nomádokat célozták meg programjaikkal, akik nincsenek helyhez kötve, így bárhonnan tudnak dolgozni. Bevezették a digitális állampolgárságot, és az e-szavazást, az interneten keresztül minden hivatalos ügyet el tudnak intézni, még a cégalapítás is gyors és egyszerű. Felismerték, hogy a külföldiek jót tesznek a gazdaságnak, így a lehető legmodernebb megoldásokat alkalmazzák, hogy ezzel is bevonzzák a komoly vásárlóerőt jelentő és új vállalkozásokat létrehozó külföldi állampolgárokat. Maguknak az észteknek sem lehet okuk panaszra, hiszen az egész országban elérhető az internet, még a legeldugottabb vidéki régiókban is. Észtország az a hely Európában, ahol az internet mindenkinek jár!

Finnország

Az észak-európai ország volt az első, ahol az internethez való jogot 2010-ben törvénybe iktatták. Finnországban szinte mindent el lehet intézni az interneten, egymást érik az önkiszolgáló kasszák és a készpénz nélküli fizetések terén is itt teljesítenek a legjobban a felmérés szerint. Az oktatás iránti elkötelezettség és az információk elérése, célba juttatása mindenkinek fontos. Emellett azt sem lehet elmondani, hogy a high-tech életmód az egészség kárára menne, hiszen az egyik legfittebb nemzet a finn a világon a WHO jelentése alapján.

Kanada

Kanada ugyan csak a 7. helyezést érte el az Internations listáján, mégis említésre méltó a digitális élet az észak-amerikai országban, ahol különösen a cégalapítást és a céges ügyintézést könnyíti meg az online elérés. A nagyobb városokban ugyan jobban tudnak profitálni a digitális infrastruktúrából, de egyre több vidéki, kisebb üzlet is bevezeti a készpénz nélküli fizetést és a kriptovalutáknak is jelentős a piacuk Kanadában.

A teljes lista az InterNations Digital Life Aboard felméréséből:

1. Észtország
2. Finnország
3. Norvégia
4. Dánia
5. Új-Zéland
6. Izrael
7. Kanada
8. Szingapúr
9. Hollandia
10. Egyesült Államok

- FrissMédia -