KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#Esőzés
#agrárium
​Agrometeorológia: záporok zavarják az aratást
Záporok zavarják az aratást, a csapadék már nem hiányzik a kalászosoknak és az érésben lévő meggynek, málnának, de a kukorica és napraforgó meghálálja - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: múlt szerda óta az ország északkeleti harmadán jelentős, sokfelé 20-70 milliméter közötti csapadék hullott, de délen és a Rába mentén többfelé csak néhány milliméter esett. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így főként az Alföld déli és nyugati részére jellemző kisebb száraz foltoktól eltekintve, jellemzően kellő nedvesség áll a növények rendelkezésére a talajban.

Június 29-e, Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdetének jeles napja Magyarországon. Az elsőként érő árpa betakarítása többfelé már a múlt héten megkezdődött, de az érés végén jár a repce és a búza is. Az elmúlt napok csapadéka nem hiányzott ezeknek a kultúráknak és előfordulnak megdőlt táblák is. Az aratásra meleg, száraz idő lenne az ideális a folytatásban - mutattak rá.

A kukorica és a napraforgó számára viszont jól jött a múlt heti meleg és a napsütés, majd az azt követő csapadék, az állományok szépen növekednek - tették hozzá.
A legfrissebb, június közepére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke országszerte jóval magasabb a sokéves átlagnál, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb a szokásosnál.

A következő 6-8 napban meleg, nyári idő várható, szombaton sokfelé, vasárnaptól szórványosan várható, elsősorban a délutáni, esti órákban zápor, zivatar. A levegő hőmérséklete nő, a legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 30 fok közelében alakul majd.

-MTI-