PUZZLE
Életmód
Adventi Civil Börze - adományok online
2020-ban a járványhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos adventi vásárok megtartását. Emiatt sok civil szervezetnek nem lesz lehetősége a már szokásossá vált adventi adománygyűjtő kampánya fizikai megvalósítására. A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget szeretne biztosítani a civil szervezetek karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéséhez egy új, rendhagyó, az online térbe „költöztetett” Adventi Civil Börze megszervezésével.

A Civil Központok közreműködésével megyénként két-három civil szervezet vesz részt adománygyűjtő kampányával az Adventi Civil Börzén. A bemutatkozó szervezetek változatos tevékenységi területeken segítik a közösségek fejlődését: értékteremtő, értékmegőrző munkája kiemelkedő és minden esetben támogatásra méltó.

A megyék és a főváros résztvevő szervezetei nem egyszerre mutatkoznak be, hanem az adventi kalendáriumok hagyományainak megfelelően hétről hétre. Az adventi időszak három hétfőjén általában megyénként (és a fővárosból) egy-egy szervezet mutatkozik be rövid leírással és egy pár perces rövidfilm segítségével. Karácsonyhoz hétről hétre közeledve tehát egyre több civil szervezet adománygyűjtő kampányát ismerheti meg a széles közönség, így egyre több szervezet esetében nyílik lehetőség az adventi időszakban apró jó cselekedetek, adományok felajánlására.

Karácsonyig érdemes tehát minden héten ellátogatni a Civil Információs Portálra, hiszen minden héten újabb közösség értékes, példamutató tevékenységével ismerkedhetünk meg, ezen a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a Tarpai Népi Hagyományőrző Egyesületével.

A szervezetek igény esetén apró ajándéktárgyakkal köszönik meg az adományt. Ezeket számos esetben maguk a szervezetek tagjai, foglalkoztatottjai készítették el. Az adományozónak a kampányfelületen feltüntetett elérhetőségeken (pl. honlap, e-mail cím stb.) keresztül lehetősége nyílik az adományt fogadó szervezettel a kapcsolatfelvételre és az ajándéktárgy kiválasztásával, illetve annak eljuttatásával kapcsolatos egyeztetésre.

Az adományozás módja

Bármely magán- és jogi személy adományozhat bármekkora összeget. Az adományozás banki átutalással történik, a közleménybe az „Adventi Civil Börze” (vagy röviden „ACB”) megjegyzést szükséges beírni. Egy adományozó akár több, neki tetsző és a bemutatkozás során számára meggyőző szervezetnek adományozhat. Az adományt fogadó szervezet utaláshoz szükséges adatai a kampányfelületen, illetve a szervezet honlapján találhatók.

Civil Börze: Bemutatkozik a Tarpai Népi Hagyományőrző Egyesület

Az egyesület 2016. év végén alakult, célja Tarpa történelmi és népi kultúrájának és hagyományainak ápolása. A történelmi, kuruc hagyományok ápolása mellett fontosnak tartják a nagy múlttal rendelkező Tarpai "Figemadár" Citerazenekar működésének támogatását, ezen kívül táncházakat szerveznek óvodás és iskoláskorú gyermekeknek, ahol mindig lehetőséget biztosítanak a népi hangszerek kipróbálására is. Terveik között szerepel a népzeneoktatás lehetőségének biztosítása is.

Az egyesület tagjai folyamatos önkéntes munkát végeznek a település hagyományápolása érdekében, a rendezvényeknek állandó résztvevői, aktív szereplői. Fontosnak tartják a helyi tájjellegű ételek receptjeinek megóvását. Ezek hagyományos elkészítésének átadására jövőre külön klubfoglalkozásokat is terveznek.

Adománygyűjtésük célja egy tarpai helytörténeti kiállítás létrehozása, ami a helyi értékeket és hagyományokat foglalná össze fotókon, táblákon, ereklyéken, illetve lehetőségekhez mérten interaktív módon. A beérkezett adományokért cserébe hagyományos keresztszemes technikával készült karácsonyi díszeket adnak, akár postai úton is.

Az adományozáshoz a tudnivalókat ITT találják.

- FrissMédia -