KÖZÉRDEKŰ
A székelyi háziorvos szerint nyakunkon az influenzajárvány
Már Székelyre is megérkezett a háziorvoshoz az influenza elleni oltóanyag, melyet a fokozottan veszélyeztetettek, mint például a 65 év felettiek és a várandós nők ingyen kaphatnak meg a praxisokban.

Bár a a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt években elmaradtak a nagyobb influenzajárványok, ez elsősorban a maszkviselésnek volt köszönhető. Azonban a hétévente várható intenzívebb influenzajárvány éppen az idén esedékes.

Dr. Bana Richárd házi- és üzemorvos hangsúlyozza, hogy védőoltások mellett a megelőzés legfontosabb kulcsa az egészséges életmód, és a hidegebb évszakban a D-vitamin-pótlás, sok folyadék és a mozgás.

Fontos lenne, hogy tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben, közösségi rendezvényeken ismét viseljük a maszkot.


A borongós, hűvösebb őszi időszakban megnövekszik a felső légúti fertőzések száma, ugyanis ekkor jobban terjednek a kórokozók. Azonban a koronavírus megjelenése óta nehéz eldönteni, hogy most mi okozza a panaszokat.

Éppen ezért a székelyi háziorvosi rendelőben a betegek vizsgálatához rendelkezésre áll a Covid-gyorsteszt is, ami nagyban megkönnyíti a diagnózis felállítását.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így ez különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitásúak, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

- FrissMédia -