NAGYVILÁG
Belföld
#MÁÉRT
#2021
#újrakezdés
A nemzeti újrakezdés éve lesz 2021
A koronavírus-járvány miatt idén online rendezik meg a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését, ahol beszámoltak az eddigi eredményekről és a jövőbeli tervekről is.

Orbán Viktor miniszterelnök ,,furcsa évnek" nevezte a mostanit. Beszédében hangsúlyozta, hogy a járvány arra emlékeztet minket, hogy a próbatételek nemcsak történelmiek, és az összetartozás nemcsak a múltban fontos, hanem a jelenben is.

Semjén Zsolt ismertette: "több mint 1,1 millió nemzettársunk vált honfitárssá és polgártárssá" a honosításon keresztül, és a parlamenti választáson szavazás módját is amennyire lehet, egyszerűsítették.

,,A nemzetpolitika egy olyan területe a kormány tevékenységének, amelyre méltán lehetünk büszkék" - kezdte beszámolóját Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Minden magyar fontos, akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében, akár máshol a nagyvilágban él. Támogatásaik, programjaik szinte minden magyar lakta településre, magyarok lakta közösségbe eljutottak a Kárpát-medencében.

A nemzetpolitika egyik legfontosabb területe az oktatás. Évente 225 ezer külhoni magyar iskolás és óvodás anyanyelvi oktatását támogatják. Beindították az óvodafejlesztési és -építési programjukat, összesen 850 intézmény érintett. Három ütemben zajlik az óvodafejlesztés, a negyedik ütem pedig már előkészítés alatt áll. Céljuk, hogy a magyar gyerekeket és családokat támogassák egészen a bölcsődei képzéstől elkezdve az egyetemi tanulmányokig, ezért Kárpát-medence szerte hozzájárulnak az intézmények működéséhez, fenntartásához és korszerűsítéséhez.

Az ifjúság és az ifjúsági szervezetek támogatására külön keretet biztosítanak. A Határtalanul Program révén már mintegy 400 ezer diák utazását támogatták. A Diaszpóra Program keretében pedig, összefogva a Rákóczi Szövetséggel, évi ezer fiatal anyaországi látogatását tették lehetővé.

A kultúra fontos területe az identitás megőrzésének és erősítésének. Körülbelül háromezer ilyen tevékenységet tudtak támogatni az elmúlt években.

Két olyan programja van a nemzetpolitikának, amit zászlóshajónak tekintenek, ez a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program. Ezekben a programokban az elmúlt időszakban, az ösztöndíjasok száma megközelítette az ezret.

Ugyan a 2020. évi programokat és rendezvényeket nem tudták megvalósítani a kialakult járvány miatt, az elmúlt időszakban több tízezer magyart sikerült elérniük, amire éppen ez a megváltozott helyzet teremtett lehetőséget. Arra számítanak, hogy 2021 tavaszán mindazok, akik idén vettek volna részt a Határtalanul programban, egyszerre indulnak majd el, illetve, amint minden akadály elhárul, meghirdetik a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Programot is, ezáltal pedig kétszázezer gyermek vesz majd részt egyszerre a programjaikban.

,,A következő esztendő a nemzeti újrakezdés éve lesz." - mondta Potápi. Huszonegyet szimbolikus dátumnak nevezte azért, mert a huszonegyes év következik a 21. században. ,,Azt szeretnénk, hogy a 21. század a magyarság számára egy dicsőséges, nyertes évszázad legyen."