KULTÚRA
Programok
#pályaválasztás
#kiállítás
#Nyíregyháza
#szakképzés
A jövőd a tét!
19. alkalommal rendezi meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a "Dönts jól, jövőd a tét!" elnevezésű Pályaválasztási Kiállítását Nyíregyházán, a Continental Arénában.

A fiatalok a rendezvényen megismerhetik az iskolák kínálatait, felvételi esélyeiket, személyes tapasztalatot szerezhetnek egy-egy szakma követelményeiről, az iskolák légköréről, munkaerő-piaci információkhoz juthatnak és közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a tanárokkal, munkaadókkal - mondta Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a megnyitó rendezvényen.

A hagyományokhoz híven, két napon keresztül több, mint 80 kiállító, köztük közép- és felsőfokú oktatási intézmények, gimnáziumok, partner szervezetek, munkaadók nyújtanak segítséget a pálya-, iskolaválasztás előtt álló általános-, és középfokú oktatási intézmények tanulói számára, hogy „piacképes” szakmát válasszanak.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Szakképzési Főosztály főosztályvezetője, Dömötör Csaba rámutatott: fontos, hogy a szülők, általános iskolai tanárok megértsék, hogy a szakképzés által nyújtott lehetőségek többet adnak, mint egy normál gimnázium. "Nemcsak a kétkezi szakmák tanulására kell gondolni, amely egyébként egyre jobban eltolódik a felnőttoktatás területére, hanem a szakgimnáziumi oktatásra is, amely a mérnökképzés előszobájának tekinthető."

10 milliárd forint

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai területként tekint a szakképzési és felnőttképzési rendszerre, amelynek innovatív megoldásokkal történő továbbfejlesztése elengedhetetlen - hangsúlyozta Dömötör.

A főosztályvezető kitért arra is, a tartalmi kérdések mellett, ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztések, tanműhely fejlesztések is elengedhetetlenek, ezért a minisztérium egy átfogó szakképzési infrastruktúra-fejlesztési programot indít el, melynek első lépéseként összehangolásra kerül a szakképző intézmények képzési szerkezete a technológiai változásokkal, valamint a gazdasági és a társadalmi igényekkel, hogy a fejlesztési koncepciók kellően megalapozottak legyenek.

Elmondta, hogy két városban, Miskolcon és Győrben pilot jelleggel a fejlesztések, kísérleti programok elindultak, de ezen felül tízmilliárd forint jutott az intézmények infrastrukturális feltételeinek javításaira és új iskolák építésére.

A kiállítás mindenki számára ingyenes, október 11-12 között reggel 9-től délután 17 óráig látogatható.