NAGYVILÁG
Belföld
#választás 2018
#hitelminősítők
A hitelminősítők is megszólaltak
Az eddigi kormánykoalíció győzelme a vasárnapi választásokon a gazdaságpolitika folytonosságát biztosíthatja - vélik a Fitch Ratings elemzői. A hitelminősítő szakemberei szerint így az idén is folytatódhat az erőteljes gazdasági növekedés, ugyanakkor növekedhetnek a makrogazdasági egyensúlytalanság kockázatai - írja a portfolio.hu.

A Fidesz nem tett közzé konkrét kormánypolitikai programot a választások előtt, a 2010 óta tartó gazdaságpolitika folytatását ígérték - olvasható a Fitch hétfői közleményében. A hitelminősítő így arra számít, hogy folytatódik a támogató költségvetési politika 2018-ban, részben ennek köszönhetően 4% körül lehet a gazdasági növekedés. Kiemelik, hogy ez összhangban van a márciusi előrejelzésükkel, amikor nem változtattak az ország jelenlegi adósbesorolásán és pozitív kilátásán.

A hitelminősítő szakemberei kiemelik, hogy röviddel a választások előtt a kormánypárt további adócsökkentések lehetőségéről nyilatkozott, különösen a személyi jövedelemadó területén, ez viszont növelné a költségvetés strukturális hiányát.

Ugyanakkor a közlemény szerint arra számít a cég, hogy a kormány továbbra is a 3%-os uniós küszöb alatt tartja majd a deficitet a GDP arányában, ez pedig egy fontos gazdaságpolitikai horgony lehet.