AKTUÁLIS
75. születésnapján is merült a Tiszában Skapinyecz József
​Hagyományosan a Tisza emléknapjára időzítette az úszást Skapinyecz József, mert neki is ilyenkor van a születésnapja. Ebben az évben a 75 gyertya lobogott a nyugdíjas orvos tortáján.

"A merülések száma jóval 200 felett van" - mondta a 75 éves orvos, aki ebben az évben már 16. alkalommal tiszteli meg a Szőke Tiszát. Az időjárás és a vízállás meglehetősen kedvezőtlen volt ebben az évben. A vízállás magas, gyakorlatilag nem volt part, és a hideg szél is nehezítette a csobbanást. A levegő hőmérséklete 0 és 1 fok között volt, amihez képest a körülbelül 5 fokos víz szinte felüdülés volt.


A debreceni orvos immár 16. éve teljesíti ezt az önmagának kitalált kihívást - mindig február első szombatján, ami szinte napra pontosan a Tisza napja és az ő születésnapja is egyben. Ebben az évben két fia és barátai csatlakoztak a kihíváshoz.

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12 között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.