NAGYVILÁG
Belföld
#újfehértó
#iskola
#energetikai fejlesztés
44 éves iskola újult meg 305 millió forintból Újfehértón
A teljes elektromos hálózat, világítótestek, nyílászárók, hőszigetelés - energetikai korszerűsítésnek köszönhetően teljesen megújult a ’70-es években épült általános iskola.

A beruházás révén évente mintegy 7 millió forint takarítható meg. A beruházást uniós és hazai forrásból finanszírozták.

Nagy Sándor, Újfehértó város polgármestere rámutatott, hogy nem pusztán egy intézmény, hanem a „tudás akropolisza, a szocializálás központja újult meg Újfehértón” Újfehértó minden iskolája különleges, de talán ez az iskola az, amire sokan nagyon büszkék lehetnek – jegyezte meg a polgármester, majd megemlítette, hogy hazánk jelenlegi agrárminisztere is e iskola falai közt végezte alaptanulmányait.


Gaszperné Román Margit, a nyíregyházi tankerület igazgatója a beruházás jelentőségéről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy ez a beruházás az itt tanuló diákoknak is példát mutat környezettudatosságból, arra tanít, hogy „megbecsüljék az őket körülvevő világot, az ember teremtse s ne rombolja a világot.” A tankerület igazgatója kitért arra, hogy ez a beruházás is jól tükrözi az állam és az önkormányzat kiváló kapcsolatát, ami a jövő generációját szolgálja.

Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője emlékeztette a jelenlevőket, hogy az Újfehértón megvalósult beruházások egy részére valóban sokat kellett várni, így volt ez a város főútjával is, ami egy kormánydöntés alapján újult meg teljesen. Vagy ilyen volt a szennyvíz-beruházás, amit 2015-ban adtak át uniós és kormányzati támogatás révén. A képviselő kitért a környezetvédelem fontosságára is. Mint fogalmazott, „az itt élők a földből élnek és ha azt elszennyezik, akkor a saját létüket veszélyeztetik” – mutatott rá.


A honatya a választókerületében folyamatban lévő beruházásokról elmondta, hogy jelenleg 13 iskola újul, újult meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, melynek teljes összege meghaladja a négymilliárd forintot. Ugyanebben a programban mintegy egymilliárd forintos keretből hat bölcsőde is épül hamarosan – tette hozzá. Simon zárásként kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP kormánnyal – ha van közös akarat –, mindent meg lehet oldani, amire nagyon jó példa Újfehértó esete.

Schanda Tamás János európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár beszédében azt mondta, hogy „azok a közösségek, akik mernek tervezni, akik tenni akarnak, akik lépni akarnak, azok az igazi közösségek, nekik van igazi esélyük a 21. században.” Megjegyezte, hogy szinte már hazajár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, mindig szívesen jön, ha hívják, hiszen lenyűgözi az itteni emberek tenni akarása, a fejlődésvágyuk. „Jó ezt a tenni akarást, tettvágyat látni” – fogalmazott.

Schanda Tamás a kormány céljáról elmondta: az a törekvés, hogy „Magyarország 2030-ra azon öt európai országhoz tartozzon, ahol a legjobb élni, a legjobb lakni, a legjobb dolgozni.” A célhoz vezető utat folyamatosan karban kell tartani, az újabbnál újabb kihívásokra pedig megfelelő válaszokat kell adni – mondta, majd rámutatott: fontos, hogy a magyar emberek megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni, élni, tanulni.

Az államtitkár a TOP-os forrásokról szólva kiemelte, hogy ezek a vidék megerősödéshez járulnak hozzá. „Ez a vidék megerősödésnek programja” – jelentette ki.

Schanda Tamás elmondta még, hogy a nyíregyházi járásban mintegy 40 milliárd forintos forrásból 85 projekt valósult meg, ami a települések fejlettségéhez járult hozzá. A versenyképességről szólva az államtitkár kiemelte, hogy ennek alapja a tudás, amit a köznevelés hivatott biztosítani. Ezért kiemelten fontos a kormány számára a köznevelési intézmények, a tanuláshoz kapcsolódó más intézmények támogatása.

Az országosan mintegy 30 milliárd forintos keretből megvalósult program elsődleges célja az elmaradott infrastrukturális állapotú iskolák fejlesztése volt, hiszen ez kiemelten fontos annak érdekében, hogy a helyi szükségletnek megfelelő fejlesztés eredményeképpen minden intézményben biztosítsák az iskolai nevelés-oktatás alapfeladatainak ellátását támogató környezetet.

Az átadóünnepségen részt vett dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője, dr. Galambos Ildikó, a megyei közgyűlés alelnöke, Szabó István, valamint egyházi méltóságok, akik megszentelték, megáldották az intézményt.

Fotó: Bakos Zsolt