KULTÚRA
#Vajdasági Tanyaszínház
#fotókiállítás
40 év képekben
A Vajdasági Tanyaszínház elmúlt 40 évét felölelő fotókiállítással nyitották meg a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. A tárlat megnyitóján Petneházy Attila színművész, miniszteri biztos mondott köszöntőt.

A Vajdasági Tanyaszínház legfontosabb vállalt feladata a tájolótevékenység. A társulat tagjai több mint negyven éve látogatják rendületlen - a kezdeti években gyalog és csacsifogattal, majd traktor vontatta Thália szekerén - a Délvidék és a Kárpát-medence kis falvait. A színtársulat olyan szórványtelepülésekre viszi el előadásait, ahol nincs alkalmas infrastruktúra a kőszínházi előadások befogadására.

A színház illékony művészet, csak a szívekben és az emlékezetben hagy nyomot, kézzel foghatatlan, a színjátszásnak ez a lényege. Értékrendet alakít, ízlést formál, példát állít, olykor elrettentőt, máskor követendőt – fogalmazott Petneházy Attila, hozzátéve -az ilyen kerek évfordulók kapcsán talán szükséges is megállni egy pillanatra és visszatekinteni a fotók, a felvételek segítségével.

A miniszteri biztos a Vajdasági Színház működéseivel kapcsolatban kiemelte, ahogy ehhez rengeteg ember összehangolt munkájára van szükség, hozzátéve, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy egy-egy sikeres társulat mögött megtalálható egy személyiség, akinek határozott koncepciója van, és képes arra, hogy azt valóra is váltsa. A vándorszínház megálmodója, Magyar Attila személyében, ilyen gyakorlatias, de mindenekelőtt elkötelezett művészembert ismerhetünk meg – fogalmazott a színész rámutatva, hogy vezetésével a Tanyaszínház kultúraközvetítésben, az anyanyelv megőrzésében, ápolásában pótolhatatlan szerepet tölt be. Negyven éves színházmissziós szolgálata és a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemelése érdekében végzett munkájának elismeréseként a Vajdasági Tanyaszínház tavaly év végén Magyar Örökség-díjban részesült, nevüket a közönség szeretetén, emlékezetén túl, immár az Aranykönyv is megőrzi.


A fotók a Magyar szó, valamint a Hét Nap fotóarchívumaiban sorakoztak és Gergely József, Ótos András, valamint Szabó Attila odaadó, gondos munkáját dicsérik, hisz általuk maradtak fent 40 év színház történeti szempontból is jelentős mozzanatai.

Góli Kornélia, színháztörténész a kiállítás anyagáról azt írja, hogy az Bancsi Ildikó odaadó munkáját dicséri, aki mögött olyan szervezetek állnak támogatóként, mint a Vajdasági Színházmúzeum és a Topolya Község Múzeuma, amelynek vezetője Gazsó Hargita muzeológus.

A kiállításon többek közt jelen volt Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Balogh Tibor művészeti tanácsadó, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és számos elismert színész. A tárlat a fesztivál ideje alatt, egy hétig lesz látható a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában.