NAGYVILÁG
Belföld
#Pataki József
#önkéntes tűzoltó
#parancsnok
#Dán Gábor
35 év után elköszönt a Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Pataki József
Közgyűlést tartott szombaton Geszteréden a Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A rendezvényen részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke.

A közgyűlésnek a település művelődési háza adott otthont, ahol a szomszédos települések mentő tűzvédelmében közreműködő önkéntes tűzoltó egyesületek és a szakolyi önkormányzati tűzoltóság képviselői mellett megjelentek a hivatásos szervezet képviselői is. A rendezvényen sor került szolgálati érmek átadására az önkéntes tűzoltók részére. Az egyik legfontosabb napirendi pont az volt, hogy a Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Pataki József, 35 éves önkéntes szolgálat után átadta beosztását utódjának, Dán Gábornak.

Pataki József 1978 óta önkéntes tűzoltóként tevékenykedett, önkéntességének az ötödik évében, 1983. szeptember 21-én felkérték a parancsnoki feladatok ellátására, amelyet 2019. január 26-ig becsülettel ellátott. 1985-ben parancsnoki képzettséget szerzett. Pataki József egyike azoknak, akik 1992-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetséget újraalapították. Vezetése alatt az önkéntes tűzoltó egyesület ott volt a 2001-es tiszai és a 2010-es borsodi árvíznél is. 2010-ben a Geszteréden végigvonuló viharkárok elhárítása során közel 100 beavatkozást hajtottak végre, éjt nappallá téve végezte feladatát az egyesület az irányítása alatt. 2017-ben a megyasszói viharkárok helyreállításában is részt vettek. Többször rendezett tűzoltó versenyt, legutóbb 2017-ben a megyei versenynek adott otthont Geszteréd.

Az egyesület tevékenységét mindig a kor színvonalának megfelelő gépjárművel és technikai eszközökkel végezte, a pályázati lehetőségeket megragadva folyamatosan bővítette a rendelkezésre álló technikai feltételeket, mára korszerű, Magirus fecskendő szolgálja a szakmai munkát. Gondos vezetői munkáját dicséri többek között az is, hogy 56 főt számlál az egyesület taglétszáma. Parancsnoksága alatt több alkalommal részesült elismerésben és jutalomban, az említett 2001-es tiszai árvíz során végzett tevékenysége elismeréséül parancsnoki díszsisak tárgyjutalmat kapott.

Élete egyik legnehezebb napja volt a szombati, megválni attól, ami az életét, a mindennapjait kitöltötte fájó érzés. Átadta helyét egy fiatalabbnak, akit a közgyűlés egybehangzóan meg is szavazott.

A 35 éves parancsnoki munkáját méltatta és elismeréseként ajándéktárgyat adományozott a számára, többek között Nagy József tű. ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Dombrády László ny. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke. A Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai búcsút vettek tiszteletbeli parancsnokuktól és ajándékkal kedveskedtek neki.

Pataki József beszédében elmondta, élete legszebb időszaka volt ez a 35 év, bár már nem parancsnokként, de a továbbiakban is támogatni fogja az egyesület munkáját.