KÉK FÉNY
#postás
300 óra közérdekű munka a sikkasztó postásnak
A Mátészalkai Járásbíróság 2018. március 8-án bíróság elé állítás keretében sikkasztás bűntette miatt 300 óra közérdekű munkára ítélte K. Gy. vádlottat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott kézbesítőként dolgozott egy szabolcsi település postahivatalában. A vádlott 2018. február 6-án reggel átvett a postamestertől közel 1 millió Ft értékű készpénzt, majd a hivatalból ismeretlen helyre távozott. A készpénzt a címezetteknek nem kézbesítette, munkahelyére nem jelentkezett be elszámolásra, s telefonon elérhetetlenné vált munkáltatója számára.

A vádlott a nála lévő készpénz egy részét Mátészalkán és Budapesten Euro-ra váltotta, majd vonattal Bécsbe utazott azzal a céllal, hogy onnan tovább utazik Nyugat-Európába. Miután megtudta, hogy a rendőrség keresi, visszautazott Magyarországra, s a rendőrség Mosonmagyaróváron elfogta. A vádlottnál ekkor mintegy 700 ezer Ft-nak megfelelő pénzösszeg (Ft és Euro) volt, melyet a rendőrség tőle a helyszínen lefoglalt. A posta kérte a további kárának megtérítését a vádlottól.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a vádlott a kár egy részét megtérítette, illetve vállalta, hogy a további kárösszeget részletekben visszafizeti a posta részére.

Az ítélet jogerős.