KÉK FÉNY
22 év a cipőfűzős nagyecsedi gyilkosnak
Mint írtuk korábban, emberölés bűntettével és fogolyszökés vétségével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a nagyecsedi férfit, aki - mialatt eltávozáson volt a börtönből -, összeveszett az élettársával, és ennek során egy cipőfűzővel megfojtotta. Ezután pedig elrejtőzött a rendőrök elől. Az ügyben 2019 szeptemberében született nem jog erős ítélet, akkor 20 évet kapott az elkövető. Ma a fellebbviteli bíróságon 22 évre változtatták az ítéletet.

Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott hátulról, mintegy orvtámadásként, tudatmódosító szer hatása alatt, közvetlen hozzátartozója ellen követte el a cselekményt. A vádlott személyiségéből adódóan a konfliktusait erőszakosan próbálja rendezni, emiatt jelentős a társadalomra való veszélyessége. Többszörös visszaeső, büntetett előéletű, BV-ből való eltávozása alatt követte el az emberölést. Mindezek a körülmények indokolják a büntetés középmértéktől való jelentős eltérését - hangzott el a tárgyalást követően. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 szeptemberében Z. S. vádlottat emberölés bűntette és fogolyszökés vétsége miatt többszörös visszaesőként 20 év fegyház-büntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte, ennek során 2018 júniusában eltávozást kapott azért, hogy a beteg édesapját meglátogassa. Ebben az időszakban a vádlott találkozott a sértettel, akivel a bevonulása előtt több évig élettársi kapcsolatban éltek. A vádlott megállapodott testvérével abban, hogy az másnap visszaviszi őt a BV intézetbe, azonban ekkor már elhatározta, hogy nem megy vissza a börtönbe, hanem megszökik, bujkálni fog és rábeszéli a sértettet is, hogy tartson vele. A reggeli órákban a vádlott és a sértett Nagyecsed külterületén gyalogoltak, azonban a sértett meggondolta magát, és megpróbálta rávenni a férfit, hogy térjen vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe. Emiatt a férfi feldühödött és a nadrágja derékrészéből kivette a cipőfűzőt, abból hurkot csinált, azt a sértett nyakára húzta és olyan erősen megszorította, hogy a nő megfulladt. A vádlottat másnap egy lakatlan házban fogták el.

- FrissMédia -