NAGYVILÁG
Belföld
#Fényeslitke
#jelölt
#fejlesztés
21 induló hat helyre – Fényeslitkén jártunk
A közel 2000 fős településen, Fényeslitkén igen csak csalogató a képviselői szék, hisz a hat helyre 21 jelölt száll ringbe vasárnap. Közös jellemzőjük az indulóknak, hogy mindannyian függetlenként indulnak. Az öt ciklus óta a polgármesteri székben lévő Mártha Mihálynak is akadt kihívója, a szintén független alpolgármester személyében. A faluban csodálkoznak, úgy vélik, Fényeslitkén jól mennek a dolgok.

Tegnap a kisközség szépen felújított művelődési házában vitatták meg a falu lakói a múltat és a jelent, nem feledve, hogy fontos döntés előtt állnak a jövőt illetően. A polgármester, Mártha Mihály Tibor stábunknak még a fórum kezdetén leszögezte: itt demokrácia van. Úgy véli, ennek köszönhető a sok képviselőjelölt, no és az őt kihívó, aki a település alpolgármesteri székét váltaná a polgármesteri székkel.

A zsúfolásig megtelt kultúra termében Mártha Mihály impozáns eredményekről egy fenntartható, dinamikusan fejlődő településről adott számot. „Ide a fiatalok letelepedni jönnek” – érzékeltette a település vonzó mivoltát a polgármester. Tehette, hisz a számok magukért beszélnek, és az elvégzett munkát dicsérik. „A település infrastrukturális fejlesztése megtörtént, van még feladat, de a jelentős részén túl vagyunk.”

Az elkövetkező öt év feladata, hogy „ezt a közösséget az ide érkező új lakókkal együtt, egy igazán együtt egymásért közösséggé alakítsuk” – fogalmazott a település vezetője.

Mártha Mihály beszámolóját hallgatva egy biztonságosan gazdálkodó, a térség települései közül kiemelkedő, előremutató, a jövő nemzedékének építkező község képe rajzolódik ki. Gazdálkodási adatai kiválóak, nincs egy fillér számlatartozása sem a településnek, „minden számla ki van fizetve” – mondta, hozzátéve, hogy fejlesztési tartalékban is több tízmillió forint van. Van mire alapozni és tervezni Fényeslitkén.

Egy jó mutatószám, hogy a 2000 lelkes településen mindösszesen 16 közmunkás van. A személyi jövedelemadó fizetés szempontjából a megye tíz legjobb adózója közt szerepel, az egy főre jutó gépkocsik száma is igen magasnak mondható. A kiváló mutatók optimista jövőképet adnak, ugyanakkor nem szabad elfeledni – jegyezte meg Mártha -, hogy ez hátrány is, hisz az éves iparűzési adó bevételből – ami 100 millió forint – csak 30 millió forint marad a településen. Szociális normatívából évente csak 3 milliót kap a község, miközben saját forrásból erre a célra 20 millió forint a kifizetés.

Beszéde legszimpatikusabb és talán sok település vezetője számára megfontolandó, egy-egy település megtartóerejének záloga is lehetne az az egyedülálló, a fiatalokat támogató program, amit Fényeslitkén bevezettek. „Nem csak az épületeinkkel kell nekünk foglalkozni, hanem a benne kelőkkel” – fogalmazott Mártha. A fiatalokat érintő, ösztönző támogatási rendszer a településen, hogy a jó tanulók pénzbeli segítséget kapnak hetedik osztálytól, ennek a forrása egy pályázat.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője is jelen volt a beszámolón. Elmondta, hogy Fényeslitke önkormányzata az elmúlt öt évben különböző forrásokból 700 millió forintot tudott fordítani a jövőjének építésére. Ezek a források a lehető legjobban lettek felhasználva: a legfontosabb fejlesztésekre, vagy a község vérkeringése szempontjából elengedhetetlen tervek megvalósítására.

„Fényeslitkével az elmúlt öt évben az egyik legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb volt az együttműködés” – mondta a kormánypárti politikus, hozzátéve, ez a település mindig tudja, hogy mi a jó irány.