KÉK FÉNY
18 éves siheder vert agyon egy hajléktalant Túrricsén
Túrricse alig 700 száz lakosú kis település a szatmári Erdőháton, a magyar-ukrán-román hármashatártól mintegy 10 kilométerre. Ritkán kerül be a médiába, legutóbb 2017-ben a helyi polgármester üzelmei miatt kapott rivaldafényt. Majd évekig csend volt, mígnem egy hónappal ezelőtt vérbefagyott férfitestet találtak a település boltja melletti telken a hivatallal szemben.

Attila 1967-ben született, négyen voltak testvérek, két fiú és két lány. Az 54 év alatt lassan fogyott a család, már a lányok a lányok is megtértek a teremtőhöz. Attila egyetlen élő testvére, László ingerülten fogad minket. Nem beszél, szeméből azonban egyfajta öngyötrés látszik - talán nem tudja magának megbocsátani, hogy Attilát nem tűrte meg, elzavarta az egyébként meglehetősen szegényes házból. Ennek oka a helyiek elmondása szerint az volt, hogy Attila nem tisztálkodott, elhanyagolta magát, míg testvére a lehetőségekhez képest ápolt, dolgos ember hírében áll.

Attila a légynek sem tudott volna ártani - ebben a helyiek egyetértenek. Azonban arról már megoszlik a véleményük, hogy lehet-e segíteni azon, aki nem akar kitörni az embertelen sorsból. "Mindenki a maga sorsának kovácsa" - jegyzi meg egy helyi lakos, aki Attilát jól ismerte.

Attilának volt ugyan egy háza, de azt nem használta. Jellemzően buszmegállókban, közösségi terekben húzta meg magát. Amikor hidegre fordult az idő, a hivatal próbált segíteni: meleg szállás adott neki. Bár a segítség hathatós is lehetett volna, Attila nem nagyon élt vele. Inkább visszaélt a lehetőséggel. Sok esetben rongált. A helyiek szerint egyébként csendes volt, csak akkor kötekedett, amikor megszólták. Volt egy kutyája, azzal járta mindig a falut: ő volt a helyi hajléktalan - mondják. Hozzátartozott a településhez.

Egy hónappal ezelőtt, június 22-én este 9 óra környékén Attila a helyi kocsmából tartott az otthonául szolgáló buszváró fedett padjához. Ott éjszakázott, amíg az időjárás engedte. Akkor érkezett a helyiek szerint három suhanc, egyikőjük egy lopott kerékpárral. B. Zoltán, a 18 éves gyanúsított vallomásában azt mondta, hogy Attila beszólt neki: az anyját szidta. Ez indította el a brutális bántalmazást. A fiatal B., aki egyébként a szomszédos Tisztabereken lakik, többször arcon ütötte. Attila a földre került, majd a gyanúsított legalább egy alkalommal meg is rúgta. Attilát az építkezés során hátrahagyott törmeléken eszméletlen állapotban másnap reggel 9-kor találta meg a boltot nyitó helyi eladó. Nem mert odamenni, segítséget kért. Attilát mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol közel egy hónapig kómában volt, majd 24-én, vasárnap meghalt. A nyomozók nem tudták egyszer sem kihallgatni.

Dr. Szilágyi László csoportvezető ügyész, a Megyei Főügyészség sajtószóvivője az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 18 éves gyanúsított június 22-én este 9 óra körül kerékpárral indult a szomszédos faluba, hogy meglátogassa a gyermekét. Útközben megszólította a hajléktalanként élő sértett. Trágár kifejezéseket használt, szidta a fiatalember édesanyját, és ez felidegesítette a gyanúsítottat. Leszállt a kerékpárról, és többször ököllel megütötte a férfi fejét, egyszer meg is rúgta. Az idősebb férfi ráesett egy kupac építési törmelékre, a fiú pedig elhagyta a helyszínt.

A rendőrség már a bűncselekmény másnapján gyanúsítottként, súlyos testi sértés miatt hallgatta ki a 18 éves elkövetőt, aki részletes beismerő vallomást tett, jelenleg szabadlábon védekezhet.

A nyomozás folytatódik: az elhunytat igazságügyi orvosszakértők felboncolják, és megállapítják a halál okát – ennek eredményétől függően halált okozó testi sértésre is változhat a bűncselekmény minősítése.

A fiatal gyanúsított családja nem akart nyilatkozni. Annyit elmondtak, hogy ők is várják a boncolás eredményét. Ügyvédjük javaslatára többet nem beszéltek. A helyiek úgy tudják, hogy fiú nem egyedül volt, legalább még ketten ott voltak, akik végignézték, ahogy Attilát agyonveri Zoli. A gyanúsított összetört, állítólag lopott kerékpárját az Attila szállásául szolgáló buszvárónál találták meg a rendőrök. Úgy tudjuk, hogy a más ügy miatt a rendőrség látókörébe került későbbi gyanúsított elszámoltatása során az egyik rendőrnek tűnt fel, hogy Zoli ruházata vérgyanús szennyeződéstől foltos.

Amennyiben az orvosszakértő azt állapítja meg, hogy Attila halála ok-okozati összefüggésben van a bántalmazással, halált okozó testi sértés is lehet a minősítés, melynek büntetési tétele alapesetben 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés.

- FrissMédia -