AKTUÁLIS
153 millióból épült bölcsőde és már a bővítésen gondolkodnak Nyírbogáton
2019-ben országosan csak bölcsődefejlesztésre közel 104 milliárd forint jut, ebből megyénkben 5. 2 milliárd forintot fordíthatnak bölcsődei férőhelyek kialakításra – jelentette ki a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos ma Nyírbogáton, egy 23 férőhelyes, 153 millió forintból létesített bölcsőde átadásán.

Kovácsné Bárány Ildikó ünnepi beszédében elmondta, hogy az új bölcsődei férőhelyek létrehozására ez év július elsejétől 95 milliárd forintra pályázhatnak megyei, helyi és nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, közalapítványok és nonprofit társaságok.

A kormány munkahelyekhez is kapcsolódó családpolitikai intézkedései közül az egyik legfontosabb a bölcsődefejlesztési program – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Dr. Simon Miklós elmondta, hogy körzetében ebben az évben hét új bölcsődét adnak át.

A Terület- és Területfejlesztési Operatív Program keretében (TOP) 104 beruházás valósul meg ebben az évben. A vidékfejlesztési programok kapcsán a képviselő rámutatott, hogy középületetek tucatjai újulhatnak meg a program részeként.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Polgári András elmondta, hogy ebben az új bölcsődében 24 gyermek találta meg a második otthonát, miközben öt új munkahely is létrejött. A főigazgató beszédében úgy fogalmazott, hogy a bölcsődével nem csak helyben, hanem távol is – Nyírbátor ipari park – munkahelyek teremtődtek, hiszen a kicsi gyermekek elhelyezése immáron megoldódott, így szüleik munkát tudnak vállalni.

A település polgármestere, dr. Rizsák Ildikó fontos fejlesztésnek nevezte az új bölcsőde építést, hiszen ezzel a település lakói, a fiatalok biztosítva látják a jövőt. Nyírbogáton jól érzik magukat. Ez azt is mutatja, hogy az itt született gyermekek száma az országos átlagtól magasabb. A polgármester mint fogalmazott, „ezek a gyermekek jelentik a település fennmaradását.”

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke azt mondta, hogy ez a bölcsőde újabb bizonyítéka a családbarát politikának, a kormány törekvéseinek. A beruházás révén a szülők szabadon választhatnak, hogy bölcsődébe adják gyermeküket és munkát vállalnak. Hazánk gazdasági fejlődése által egyre több a munkalehetőség, a munkahely, ezért fontos a bölcsődei férőhelyek fejlesztése, hogy a szülők szabadon dönthessenek – fogalmazott az elnök.

A két csoportszobás, új építésű, minden igényt kielégítő intézmény már a megnyitás napján telített, ugyanis 31 gyermek jelentkezett, így a településnek már az épület átadást követően a bővítésen kell gondolkodnia.

- FrissMédia -