NAGYVILÁG
Belföld
#cégbázis
#végrehajtás
15 és félezer cég került végrehajtás alá a harmadik negyedévben
Tovább zsugorodik a hazai cégbázis, az alapítások száma továbbra is elmarad a törölt cégekétől. Szeptember végén 526 ezer cég működött az országban, de ezek közül 50 ezer már valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt van.

2018 harmadik negyedévében 8482 cégtörlés mellett 6709 cégalapítás történt, így három hónap alatt újabb közel kétezerrel csökkent a hazai cégek száma. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a harmadik negyedévben 186 új céget alapítottak, miközben 129 cég megszűnt és további 57 gazdasági vállalkozás került felszámolás alá, így az Opten – CFI 9. 25 százalakos, ami az országos átlaghoz képest egy picivel jobb képet mutat.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér megye produkálta.

A cégalapítások száma 6 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakát, míg a cégtörlések száma 8 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától, tehát az évek óta tartó csökkenési trend halványan enyhülni látszik.

A megszüntetésre irányuló eljárásokat továbbra is egyértelműen a kényszertörlési eljárások dominálják, az összes eljárás 53 százaléka tartozik ebbe a típusba. A negyedév talán legpozitívabb híre, hogy a végelszámolások száma csupán 1701 volt. Ez 20 százalékkal alacsonyabb 2017 harmadik negyedéves értékénél, és 8 százalékkal elmarad 2018 második negyedévétől. Tehát látványosan kevesebben döntenek a cégük önszántukból történő megszüntetése mellett, ami a vállalkozási hangulat fejlődését jelzi.

2018 júliusától szeptemberéig 15554 cég került végrehajtás alá, ami rendkívül magas szám, és a számla fizetési problémák magas szintjét jelzik, de az érték 9 százalékkal elmarad 2017 azonos időszakától, ami némi fejlődést jelez e tekintetben is.

A felszámolással megszűnt cégek száma a három hónap alatt 1269-ig kúszott fel, ami még mindig rendkívül magas, tekintve, hogy ezen eljárás típusok mögött is kifizetetlen számlák tömegei állnak.