KULTÚRA
Fesztivál
15-20 gombóc simán becsúszik az ajaki lakodalmas fesztiválon
Egy hagyományos falusi menyegző minden kötelező kelléke és étele megtalálható lesz a pénteken és szombaton megrendezendő 11. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon. A töltött káposzta a sztár, amelyet Ajakon sok rizzsel, de mangalicazsírban és hússal készítenek. A 20 milliós költségvetésű rendezvény ma már országos hírű. Erről beszélgetünk a település polgármesterével, Kerekes Miklóssal.

A 11. fesztivál mennyiben más mint mondjuk az első?

Sokkal nagyobb, de már kisebb mint volt.

Meglep, miért vettek vissza?

Muszáj volt. Azt éreztük, hogy elmentünk a szórakoztató fesztivál felé, sok mai zenével és háttérbe szorult a hagyományőrzés. Pedig 2006-ban mi ezt akartuk megmutatni. Szerencsére jött Kisvárda, ott már színvonalas, a mai kornak megfelelő szórakoztató események vannak, mi pedig visszafordulhattunk a gyökerekhez. Jobban teret tudunk adni a hagyományőrzésnek, nem kell már olyan sok multikultis programot szerveznünk.

Ez jó?

Örülök, hogy megjelenik a közép- és idősebb korosztály is. Mi, mármint a városvezetés a családban gondolkodik, ennek pedig szerves része a lakodalom. Ajakon egy pár még ma is egy hétig készül erre. Sütnek, főznek, ruházkodnak, aztán jön a hatalmas buli, hogy a végén csurgóra is visszahívják az embereket,

Mire, csurgóra?

Igen, csúnya volna, ha valaki tervez egy 200 fős menyegzőt és éhen maradna valaki. természetesen legalább 300 emberre főznek. Az meg nem veszhet kárba, így a takarítás, mosogatás közben meginvitálják a közelebbi vendégeket, akik csipegetnek e "lecsurgóból.

Két éve volt az utolsó, miért?

Van a téli farsangi mulatságunk és úgy döntöttünk, hogy jobb így váltóban, kell, hogy az emberek várják a lakodalmast. Persze, ha elkészül a főtér, az új központ, akkor meg meggondoljuk.

Megéri, mármint az önkormányzatnak?

Nézze nagyjából 20 milliós lehet a költség, pályázunk, vállalkozók is beleadnak, ki pénzt, ki felszerelést. Összejön úgy, hogy mondjuk a költségek 10 százalékát álljuk mi. Ennyi pedig kell, hogy érezzük, a miénk a rendezvény.

Hagyományápolás vagy gazdaságélénkítés?

Amikor először jöttek a vendégeink, például a lengyelek, akkor 4 tanteremben aludtak vagy 50-en. Ma már vannak panzióink, 2 csillagos szinten 300-nál is több embert tudunk kiszolgálni. Most az acél, hogy ne csak 2 éjszakát maradjanak, hanem ötöt hatot. Ebben sokat segít Kisvárda, hiszen ott már komoly fürdőélet folyik.

Végül mire számít a főzőversenyen? Mivel nyernek majd?

50 csapat indul, azért még mindig a hagyományos lakodalmas töltött káposzta lesz a sláger, de alapvetően mindenki nyer majd.

Apropó, milyen a jó ajaki töltött káposzta?

Más mint amit eddig megismert. Nálunk sok benne a rizs, ezért nem mindegy, hogy mennyire van ízesítve, párolva. Aztán fontos, hogy mangalicazsírral és lehetőleg hússal készül az ajaki töltött káposzta. Ez ad neki egyedi ízt. A emberes legény 15-20 gombócot is betermelhet belőle. Úgy tudom, hogy maga pesti, jöjjön el, próbálja meg versenyre tud-e kelni a helybéliekkel. Mint mondtam, az ország minden tájáról érkeznek, nem lesz egyedül.

Köszönöm a meghívást, de árulja el még, mennyi tejföllel öntik meg?

Kipróbálhatja úgy is, tálalunk olyat is, de az igazi ajaki specialitás az egyedi paradicsomszósszal nyakon öntött gombóc, azt biztosan ne hagyja ki!