NAGYVILÁG
Belföld
#bírók
#Nyíregyházi Törvényszék
#összbírói értekezlet
12,7 %-kal sikerült csökkenteni a folyamatban maradt ügyek számát a Nyíregyházi Törvényszéken
A Törvényszék ítélkezése időszerű - állapította meg az összbírói értekezletre elkészült beszámoló, amelyet a Nyíregyházi Törvényszék közleménye ismertet. Ebben azt is kiemelték, hogy Ismét kihívásokkal teli időszakról, a 2022-es év értékeléséről szólt a a Törvényszéken megtartott összbírói értekezlet.

Dr. Csillám Katalin, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese az értekezleten elmondta, a bíróságok ebben az évben a gazdálkodás terén új kihívásokkal szembesültek, a megnövekedett energiaköltségek rendkívüli takarékossági intézkedéseket követeltek, melyeket oly módon kellett megvalósítani, hogy ne veszélyeztessék a bíróság alapfeladatának, az ítélkezésnek a színvonalát. Ehhez az Országos Bírósági Hivatal oly módon nyújtott többek között segítséget, hogy központi közbeszerzést írt ki az energiahordozók árának ajánlatára.

Dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék Elnöke kifejtette, az előző évek járványügyi intézkedései miatt lecsökkent ügyforgalom után 2021-ben látványos ügyszámnövekedés következett be, majd 2022-ben visszaállt a járvány előtti éveket jellemző ügyérkezés. Ez pedig az országosan érkezett ügyek 5,6 %-át jelenti, mellyel megyénk a negyedik legmagasabb helyen áll a törvényszékek viszonylatában.

Tovább növekedett a Nyíregyházi Törvényszékre, mint első fokon eljárt bíróságra érkezett büntető ügyek száma. Ez azt mutatja, hogy a bonyolultabb megítélésű, illetve súlyos, gyakran élet elleni bűncselekmények megyénkben nem csökkentek. Ugyanakkor visszaesett a pereskedési kedv a munkáltatók és a munkavállalók között, mert az előző évhez képest a munkaügyi perek száma 2022-ben csaknem ¼-el lett kevesebb.

Sikerült valamennyi ügyszakban elérni év végére, hogy a befejezett ügyek száma meghaladja az érkezettekét. Az időszerű ítélkezésen túlmenően a színvonalat tükrözi, hogy a fellebbviteli bíróságokon elenyésző a hatályon kívül helyezett ügyek száma. Sőt, míg a Nyíregyházi Törvényszéken első fokon indult büntető ügyekben született ítéletek csaknem felével szemben fellebbezést jelentettek be, addig a Debreceni Ítélőtábla ezen határozatok egyikét sem helyezte hatályon kívül.

A Kúria elnöke, dr. Varga Zs. András kiemelte, hogy a Kúriára a Szabolcs-Szatmár-Beregből felülvizsgálatra érkezett ügyekben a hatályon kívül helyezések száma évről évre csökken. Példamutatónak nevezte, hogy a Nyíregyházi Törvényszékről büntető, illetve polgári ügyszakban felülvizsgálati eljárásra felterjesztett ügyekben 2022-ben egyetlen hatályon kívül helyezés sem történt.

Az összbírói értekezlet zárásaként az Országos Bírói Tanács nevében dr. Csontos Tibor oklevelet adott át dr. Pataki Éva törvényszéki bíró, dr. Seres Lívia, a Nyírbátori Járásbíróság elnöke részére az elmúlt 35 évben végzett kiváló bírói szolgálatért. Dr. Fintor Nóra törvényszéki bíró, dr. Marcsek Anikó, a Nyíregyházi Járásbíróság elnökhelyettese, valamint dr. Végső Attila, a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója pedig az elmúlt 25 évben végzett kiváló bírói szolgálatért kapott elismerő oklevelet.


A Nyíregyházi Törvényszék Elnöke által 2023-ban újonnan, korábban elhunyt kiváló bíró kollégák emlékére alapított Mucs György Díj arany fokozatában Karásziné dr. Valent Zsuzsanna törvényszéki csoportvezető bíró, ezüst fokozatában dr. Szegfű Szilvia bírósági titkár részesült. A Remes Zoltán Díj arany fokozatát Szarvasné dr. Takács Zsuzsa törvényszéki bíró, ezüst fokozatát Éles Andrea bírósági ügyintéző kapta. Az Igazságügy Szolgálatáért Díjat Lukács Gábor informatikus nyerte el.