AKTUÁLIS
#Ibrány
#tűzoltóság
120 éve létezik Ibrányban a tűzoltóság
Péntek délután tartotta az Ibrányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségét, ahol az erre az alkalomra készített harangot is megszentelték. Ezt követően a tűzoltóság parancsnoka közgyűlésen számolt be a tavalyi évben elvégzett feladatokról és az idei munkatervről, valamint a fejlesztésekről.

A jubileumi rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, a nyíregyházi tűzoltóparancsnok, a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője és a megyei tűzoltószövetség elnöke, az ibrányi katasztrófavédelmi megbízott, valamint a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

Dr.Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte: az ibrányi önkéntes tűzoltók munkáját és a testület fejlődését a 120 év alatt a tenni akarás, az összefogás jellemezte, nemcsak országosan, de a megyében is kiemelkedő az 1898-ban megalakult tűzoltó testület, amelynek első elnöke Szikszay András református lelkipásztor, parancsnoka pedig Bandár Miklós református kántortanító lett.

Birgány János, parancsnok pedig már a tűzoltóság fejlődéséről beszélt, ebben kiemelte: 120 évvel ezelőtt egy vízipuska, egy 500 literes lajt, két darab tűzhorog és létra, valamint tizenkét vödörrel alakult meg a tűzoltóság, ma pedig már tizenhárom település mentő-tűzvédelméért felelnek és megfelelő technikai háttérrel rendelkeznek.

A jubileumi évfordulóra Natkó László, a Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka készített harangot, amelyet a történelmi egyházak képviselői szenteltek meg.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség is erre az alkalomra készített emléktárgyat adományozott a 120 éve fennálló testületnek. Mint a vezetők fogalmaztak: az ibrányi tűzoltók mindig, mindenhol és bármilyen körülmények között megállják a helyüket, a térség lakói így joggal bízhatnak bennük.

Az ibrányi tűzoltóság megalakulása óta eltelt időszakban dinamikusan fejlődött, így a testület a jelenlegi szertárépületét már kinőtte, éppen ezért egy új szertárépítését tűzte ki célul a következő jubileumi évfordulóig- hangzott el az ünnepi közgyűlésen.