KULTÚRA
Fesztivál
Lapcsánka? Naná, hogy Nyírcsaholy!
Van aki tócsniként, van aki mackóként, de olyan is van, aki éppen cicegeként ismeri a reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban vagy olajban sült nemzetközi népi ételt. "Aki viszont jó lapcsánkát akar enni, annak Nyírcsaholyba kell mennie."

Nem véletlenül ez a szlogenje a népszerű Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei község nyári programjának, ugyanis a Lapcsánkafesztivál résztvevői tökös, tejfölös, kapros, cukkinis és még számos különleges fűszerezésű lapcsánkával várták a térség híres ételéről elnevezett rendezvény látogatóit a településre, augusztus 6-án. A nyírcsaholyi gasztronómiai csoda nemcsak a felnőttek, de a gyerekek nagy kedvence is, hiszen a fiatalabb generáció a nagyszülőktől lesi el a titkos recepteket, amelyek alapján elkészíthetik ezt az egyszerű, de mégis ínycsiklandóan finom ételt.

Az eseményre a hőség ellenére is rengetegen jöttek el, hiszen ki akarna kimaradni egy olyan falunapból, ahová már a kellemes illatok is mágnesként vonzzák a község központjába a szomszédos településeken élőket is?! A kilencedik alkalommal megrendezett esemény középpontjában idén is a lapcsánka állt, de a gasztronómia mellett helyet kaptak a színes, kulturális műsorok is.