KULTÚRA
Programok
#Erkel Ferenc
#kisvárdai programok
#kisvárdai kiállítás
Év végéig marad Kisvárdán Erkel Ferenc
„A gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig” - ezzel a címmel nyílt kiállítás Kisvárdán, a Művészetek Házában.

A magyar nemzeti opera megteremtőjének, Erkel Ferencnek életpályáját, állomásait bemutató tárlatot dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke nyitotta meg:
„Erkel Ferenc magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakkmester, a Pesti Sakk–kör első elnöke. Pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsvárott, de alkalmilag vezényelt is és a zeneszerzéssel is megpróbálkozott. A 19. századi magyar zenekultúra vezető egyénisége, a verbunkos muzsikára épülő magyar nemzeti opera megteremtője. Zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus egy személyben.”

Erkel Ferencet méltatta köszöntőjében Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere is: „Erkelről beszélni nem más, mint a magyar lélekről beszélni. Erkel zenéje eggyé forrasztja a lelkeinket, s amíg a lelkek összeérnek, addig mindig lesz remény, nemzet és jövő!” - fogalmazott a polgármester.

A kiállítás-megnyitót a Kisvárdai Férfi Dalárda műsora színesítette. A tárlat december 31–ig várja látogatóit.