AKTUÁLIS
Alapkőletétel - 300 új munkahely Kisvárdán
Éticsigát és fagyasztott tésztát gyárt majd exportra az az üzem, melynek alapkövét most tették le Kisvárdán.

A 6,5 milliárd forintból felépülő, 12 ezer négyzetméteres korszerű üzem 300 új munkahelyet teremt majd a régióban - mondta el az ünnepségen dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő. A politikus úgy fogalmazott, hogy ez egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újra teremtjük a magyar ipart. A folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés - tette hozzá. Az új kisvárdai beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.

A termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el, az elsődleges piac Franciaország lesz. Erről már Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI- Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

A Kisvárdán előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tésztákat, később pedig a szintén az üzemben gyártott gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek vásárolják majd. A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített – a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó – burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát importból tudják csak fedezni. Ehhez járul majd hozzá az új kisvárdai üzem, amely 300 új munkahelyet teremt.