NAGYVILÁG
Belföld
#munkaszüneti nap
Pénteken ne menjen a hivatalba, orvoshoz, gyógyszertárba!
Július 1-je a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, illetve Semmelweis-nap is, így ZÁRVA lesznek a hivatalok, a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők is.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője 1818. július 1-jén született Budán, ennek emlékére lett ez a nap a magyar egészségügy napja, és 2011 óta az egészségügyi és egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap is. Így július elsején pénteken ügyeleti rend lesz az egészségügyben, a háziorvosi és a kórházi ellátásban is. Ezen a napon a betegek és a vásárlók kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, ilyenek például a bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.

Július 1-je mintegy százezer közszolgálati tisztviselő számára is munkaszüneti nap, ezért zárva lesznek az okmányirodák, a kormányablakok és a szakigazgatási szervek, szünetel a munka a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban is.

A köztisztviselők napjának megünneplését a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) kezdeményezte 1996-ban a köztisztviselői törvény 1992. évi életbelépésének emlékére. 1997. július 1-jén tartották meg először. A köztisztviselők napját 2001-től munkaszüneti nappá nyilvánították.

Durucz Gabi
frissmedia.hu