SPORT
#GP2
#hivatalos
#Forma-2
#Jean Todt
Forma–2 lesz a GP2-ből!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalosan is bejelentette, hogy a GP2-es bajnokság 2017-től kezdődően a Forma–2 név alatt fut majd.

A szövetség elnöke, Jean Todt másodszori megválasztása előtt fontos célként tűzte ki maga elé a nevelőszériák átláthatóbbá és versenyképesebbé tételét kezdve a Forma–4-től, a Forma–3-on át egészen az akkor még csak tervként létező Forma–2-ig.

Az utóbbi években többször fölmerült, hogy az F2-es bajnokságot a GP2 átalakításával hozzák majd létre, eddig azonban a feleknek sikerült megegyezniük a széria átnevezéséről. Az F1 új tulajdonosának, a Liberty Mediánnak (ami a GP3-as és a GP2-es szériát is felügyeli) az érkezése azonban új lendületet adott az egyeztetéseknek.

Sőt, ezúttal az egyezséget is sikerült tető alá hozni: az FIA ma hivatalos közleményben tudatta, hogy a Motorsport Világtanács (WMSC) áldását adta a GP2-es bajnokság átnevezésére, ami 2017-től F2-ként működik tovább.

Az átnevezett bajnokság Bahreinben, Spanyolországban, Monacóban, Azerbajdzsánban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Belgiumban, Olaszországban és Abu-Dzabiban kíséri majd az F1-et első számú juniorkategóriaként, október elején pedig egy önálló versenyhétvégéje is lesz a spanyolországi Jerezben (ezt még a GP2-es érában szervezték le).

Az illetékesek (a sportág vezetői, az FIA képviselői és a korábbi GP2-es csapatok irányítói) a jövő héten, a Forma–2 első tesztsorozatának otthont adó barcelonai pályán ülnek majd tárgyalóasztalhoz, hogy a sorozattal kapcsolatos hosszabb távú döntésekről egyeztessenek.

A sors furcsa fintoraként a Forma–3000 helyét 2005-ben átvevő GP2-es bajnokság első győztesével, Nico Rosberggel együtt búcsúzik, a német ugyanis szintén 2016-ban teljesítette utolsó évét, mielőtt bejelentette, F1-es világbajnokként azonnali hatállyal visszavonul. A korábbi F2-es Európa-bajnokság 1967 és 1984 között volt az F1 előszobája (ebből a szériából lett Forma–3000), majd egy rövid ideig 2009 és 2012 között működött a GP2-vel párhuzamosan.


FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc)


Forrás: m4sport.hu

-Friss Média-