PUZZLE
Életmód
#egészségügy
#vitaminok
#táplálékkiegészítők
#túladagolás
A vitaminból sohasem elég! – a tévhitek súlyos gondokat okozhatnak
Egy sárga egy piros, egy kis vas és egy kis multi. A vitaminokból soha nem elég. Egyetlen mozdulat, egy korty naponta, és garantáltan egészségesek leszünk. Vagy mégsem?

Mi a baj a vitamintablettákkal?

Könnyen bevehetők, tartalmazzák szinte az összes vitamint, ásványi anyagot, amire a szervezetünknek szüksége van, és így legalább egy kicsit jobban érezhetjük magunkat, amiért nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt. Igen ám, de a vitaminbevitel ennél sokkal bonyolultabb dolog. Nemcsak az adott készítménytől függ, hanem a táplálkozásunktól, szervezetünk befogadóképességétől, és még egy sor egyéb összetevőtől. Hiába nyeljük le a tablettát – vagy kettőt –, ha aztán az összetevők közül egy csomó fel sem tud szívódni, vagy éppen észrevétlenül túl sokat viszünk be belőlük.


Fotó: iStock.com/conejota

Fotó: iStock.com/conejota


A cink például szinte minden készítményben benne van, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy csak akkor hasznosul a szervezetben, ha nem ettünk előtte-utána egy órán át, és nem vittünk be semmilyen más vitamint vagy ásványi anyagot vele együtt. Bonyolítsuk a helyzetet: nemcsak a cink felszívódásával vannak gondok, többek között a vas, a kalcium, a magnézium, a réz és a C-vitamin is mind hatnak egymásra – egyik a másik felszívódását hol segíti, hol éppen gátolja. Megtörténhet, hogy hiába szedünk megavitamin tablettákat, amikben minden benne van, mégsem lesz egyensúlyban a szervezetünk.

A-D-E-K

A bűvös négy betű, amit mindenkinek be kellett magolni biológiaórán. Bizony, a zsírban oldódó vitaminokról beszélek, mégpedig azért, mert ezek nem ürülnek úgy a vizelettel, ahogy vízben oldódó társaik, sőt: hosszabb túladagolás esetén szépen felhalmozódnak a szervezetben, és komisz tüneteket okoznak. Az A-vitamin túladagolása szabálytalanná váló menzesszel, fejfájással, szédüléssel, étvágycsökkenéssel jár, és hosszú távon májkárosodást is okozhat. A D-vitamin túlzásba vitele megemelheti a vér kalciumszintjét, de izomgörcsöket és veseköveket is okozhat, ráadásul ma már mindenféle készítményhez hozzáadják, még a magnéziumhoz is. A jól ismert E-vitamin, amit krémekbe is beletesznek, és az örök szépséget kapcsolják hozzá, szintén könnyedén túladagolható. A hasi fájdalmak és a rák kockázatának megnövekedése mellett a túladagolás miatt romlik egy sor másik vitamin és ásványi anyag felszívódása is a szervezetünkben.

Hasmenés C-vitamin miatt?

Sosem elég belőle, nem igaz? Tüsszentünk egyet, máris jöhet az ezer milligrammos dózisú C-vitamin, úgyis kipisiljük a felesleget, mi bajunk lehetne tőle? Egyrészt az, hogy kidobjuk a pénzünket az ablakon, testünk ugyanis egyszerre csak 200 mg C-vitamint tud hasznosítani. A többi megy a levesbe – hacsak nem választottunk nyújtott felszívódású készítményt. A túladagolás veszélyének azonban ezekkel is kitehetjük magunkat, ha nem tartjuk be az előírásokat, és akár hasmenést is kaphatunk. Akik vesehomokkal, vesekővel küzdenek, vagy gyomorégésük van, mindenképpen beszéljék meg orvosukkal a C-vitamin – azaz aszkorbinSAV – szedését!

Hemokromatózis – túl sok a vas!

Olyan sápadt vagy, szedj egy kis vasat! – mondják, mi pedig megyünk, és szedünk, anélkül, hogy vérképet csináltattunk volna. Minden test más, van, akinek tényleg vashiánya van, van, akinek teljesen normálisak az értékei, csak sápadt a bőre, de olyan is akad, aki a szokásosnál sokkal több vasat szív fel, így pedig könnyen a túladagolás csapdájába kerül. A felesleges vas ugyanis idővel lerakódik a szervekben, aminek működési zavar vagy akár szövetkárosodás és súlyos betegség is lehet a vége. A jelszó: évenkénti kivizsgálás!


Fotó: iStock.com/ironstealth

Fotó: iStock.com/ironstealth


Megavitaminok

Amióta napvilágra került, hogy a C-vitaminból messze nem napi 60 mg az ideális bevitel, és az egész ország D-vitaminhiányos, egyik szakértő jön elő a másik után azzal, hogy az ő vitaminjából sincs elég a becsapós multivitaminokban. Ezért aztán por vagy kapszula alakban ők aztán megadják a szervezetünknek, ami jár neki – vagy még annál is többet. A napi beviteli értéket messze meghaladó vitaminok súlyos túladagolásokhoz, a rák kockázatának megnövekedéséhez vagy felszívódási zavarokhoz vezethetnek. Minden esetben kérdezzük meg orvosunkat arról, ajánl-e egy bizonyos, kiszemelt készítményt, és inkább viseljünk el egy vérvételt, vagy kezdjünk el egészségesen táplálkozni, mint hogy kapásból elhiggyük, súlyos vitamin- és nyomelemhiányunk van.


Forrás: ridikul.hu