SPORT
#FORMA 1
#Valtteri Bottas
#Lance Stroll
#versenyző
#újonc
#Williams
A legfelkészültebb újonc a legdrágább ülésben – bemutatjuk a Williams új versenyzőjét!
Újoncot avat a Williams-istálló 2017-ben! De ki Valtteri Bottas újdonsült csapattársa, és milyen nehézségekkel kell szembesülnie első szezonjában?

Újabb tinédzser mutatkozik be a Forma–1-ben, Jacques Villeneuve tíz évvel ezelőtti búcsúja után pedig ismét lesz egy kanadai tagja a mezőnynek. Lance Stroll ráadásul éppen annál a csapatnál kapott lehetőséget a bemutatkozásra, amelynél honfitársa 1996-ban: a Willamsnél.

Stroll hazájában, Kandában kezdett gokartozni. 10 évesen számos helyi sorozatot megnyert, 2011-ben már a nemzetközi porondon versenyzett, a következő évben 5. lett a CIK Gokart-vb-n és 8. az Európa-bajnokságon, mégpedig a pályájuk elején többek között Lewis Hamiltont és Nico Rosberget is foglalkoztató Dino Chiesa csapatában.

A formaautós karrierjét 2014-ben az olasz Forma–4-ben kezdte, 7 győzelmet aratva lett bajnok. 2015-ben megnyerte az új-zélandi Toyota Racing Seriest, valamint egy futamgyőzelemmel, az összetettbeli 5. hellyel mutatkozott be a Forma–3-as Eb-n. Ebben az évben választották a Ferrari Akadémia tagjává, ahol jelenlegi pártfogójával és mentorával, Luca Baldisserrivel kezdett dolgozni. Maranellóból viszont hamar, már tavaly novemberben távoztak, hogy Stroll a Williams fejlesztőversenyzője lehessen.

Idén a 30 Forma–3-as versenyből 14-et megnyert, s már a szezonzáró előtt bebiztosította bajnoki sikerét csapattársa előtt: 187 pontos előnnyel verte Maximilian Günthert az F3-ban.



Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)


„Pénzes háttérrel érkeztem, de kivívtam a helyemet”

Gyors felemelkedését milliárdos édesapjának, Lawrence Strollnak is köszönheti. Emiatt már most, bemutatkozása előtt is kap kritikákat, s a „fizetős versenyző” bélyeggel kell nekivágnia első évének. Nem alaptalanul.

Apja a Forbes becslése szerint 2,4 milliárd dolláros vagyonnal bír, a divatiparon (pl. Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Pierre Cardin) keresztül gazdagodott meg. Olyannyira lelkes támogatója a motorsportnak, hogy övé a világ legnagyobb Ferrari-gyűjteménye, korábban a Sauber felvásárlásának gondolatával is kacérkodott, évekkel ezelőtt pedig nem sajnálta a pénzt a legjobb F3-as csapat, a Prema megvételére sem. Az olasz gárda az F4-től egészen a GP2-ig minden kategóriában jelen van, idén négy sorozatban is bajnokok lettek, a riválisokénál pedig jobb háttérrel rendelkeznek, mivel a fejlesztéseknél sem korlátozzák őket a pénzügyi problémák.

Pletykák szerint a Stroll csapatát motorral ellátó Mercedestől speciális motorvezérlést kapnak, a beállítások terén a tapasztaltabb Nick Cassidyt vették fel segítőnek, és még arról is terjengnek pletykák, hogy a csapattársaknak egy belső szabály szerint tilos megelőzniük Strollt…

Akárhogy is, a 18 éves versenyző eredményei igencsak meggyőzőek: idén dominált az F3-ban.



Lawrence Stroll (Fotó: xpbimages.com)Lawrence Stroll (Fotó: xpbimages.com)


Jacques Villeneuve az egyik legkeményebb bírálója Strollnak. Nem titkolja, irritálja, hogy honfitársa édesapja üzleti sikerein evezett be a királykategóriába. „A tehetséget megvásárolni nem lehet. Ha Strollnak sikerül, akkor csak azért, mert egy gazdag ember fia”– nyilatkozta még szeptemberben a jósolt F1-es bemutatkozásról. „Egy olyan emberről beszélünk, aki kész egy egész csapatot is vásárolni a fiának. Ez egy igazi túlkapás. Elég nevetséges lesz.”

Stroll már akkor sem foglalkozott e bírálatokkal. „Én minden energiámat arra fordítom, hogy elérjem a célomat. Jacques gondolhat, amit csak akar. Sajnálom, ha az emberek folyton csak a pénzt nézik.”

Csapata mai bejelentésén elismerte, valóban sokat köszönhet szerencsés hátterének.„Mindenkinek megvan a saját véleménye, ezen változtatni úgysem tudok. Pénzes háttérrel érkeztem, ezt nem is tagadhatom. De szerintem kivívtam a helyemet az F1-ben, megnyertem a bajnokságokat, amelyekben részt vettem” – hívta fel a figyelmet F4-es és F3-as címeire.

Claire Williams is védelmébe vette versenyzőjét – no meg a szponzori háttértámogatást választó csapatát. „Szeretném mindenki előtt tisztázni: a Williams az elmúlt években olyan csapattá vált, amely már nem engedi, hogy a pénz diktáljon neki a versenyzője kiválasztásában. Lance elérte, amit, kiérdemelte a jövő évi Forma–1-es ülését” – fogalmazott a helyettes csapatvezető.

Stroll alkalmazásával azért igencsak jól jár a Williams. Amellett, hogy 35 millió eurót hoz a házhoz, apja az új szimulátoruk fejlesztésének költségeit is állta… Hogy lemossa magáról a Pastor Maldonado által lemosni sosem tudott bélyeget, Stroll ezek ismeretében csak egyetlen dolgot tehet: helyt kell állnia Bottas oldalán!



Lance Stroll és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)Lance Stroll és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Nehezebb dolga lesz, mint Verstappennek

Max Verstappen és Esteban Ocon után Stroll a harmadik tagja a mezőnynek, aki még éppen csak nagykorúvá vált, s az F1 előszobájának számító GP2-t kihagyva jutott a legmagasabb kategóriába. Korábban úgy nyilatkozott, nem akar semmit sem elsietni, ezért ha úgy ítélik meg, hogy egy GP2-es szereplés szolgálná a javát, akkor örömmel várna az F1-es bemutatkozással. „Fontos, hogy minden egyes lépést rendesen végigcsináld, és ne keress rövidebb utakat. Sok versenyző túlságosan korán érkezik meg az F1-be, és emiatt sok hibát követ el. És a Forma–1-ben általában csak egyetlen lövésed van.”

Később viszont már arról beszélt, hogy a jövő évi szabályváltozások egyben jó lehetőséget is kínálnak számára. „Ezzel mindenki ugyanolyan helyzetből indul majd. Ezenkívül most az F1 és a GP2 között újra nőni fog a különbség, ezért okos lépésnek tartanám, hogy a lehető leghamarabb bemutatkozzak.”

Feladata így is nehezebbnek ígérkezik, mint Verstappené vagy Oconé. Nemcsak a Forma–3-as 230 lóerőről kell átállnia ugyanis a 900 lóerőnél is nagyobb teljesítményű autókra, de egy olyan szezonban debütál, amelyben az új szabályok miatt a versenygépek másodperceket fognak gyorsulni. Ezeket az autókat fizikailag is megterhelőbb lesz vezetni, még nagyobb mértékben különböznek az általa eddig megszokott autóktól – még a 2014-es Williamstől is.

„2017-bem meredek lesz a tanulási görbém, de igyekszem mindent magamba szívni, amit csak lehet a Williamsnél, hogy fejlődni tudjak. Mindig versenyről versenyre, körről körre szoktam gondolkodni, és remélem, hogy olyan ütemben tudok majd fejlődni a tapasztalattal, mint korában a Forma–4-ben vagy a Forma–3-ban” – nyilatkozta a versenyző.

„Az elmúlt két évet a Forma–3-ban töltöttem, ahol szerintem jól felkészültem a következő lépésre. Sok mindent meg kell tanulnom, még mindig fiatal vagyok. A 2014-es Williamsszel már augusztusban teszteltem, és egész jól ment. Az ereje hihetetlen volt. Sokat tanulok az autóról, hihetetlen a leszorítóereje, a DRS, a gumik kezelése, a ritmus és a határok megtalálása is fontos. Minden egyes menet után sokkal jobban boldogulok.”



Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)

A legfelkészültebb újonc

Stroll egy intenzív tesztprogrammal készül F1-es debütálására. A Williams Valtteri Bottashoz hasonlóan számára is átfogó képzést biztosít: 20 tesztnapot kapott az általa is említett 2014-es autóval, emellett állandó tesztelő a papa által vett új szimulátorukban is.

E felkészülésre Stroll apja szintén nem sajnálja a pénzt. Az Auto Motor und Sport szerint egy 20 fős tesztcsapatot állítottak fel a kedvéért, közöttük 5 Mercedes-mérnökkel, Brixworth-ben pedig állítólag még két új 2014-es motort is gyártottak a tesztekre… A kanadai a technika mellett ráadásul számos pályával is megismerkedhet: Silverstone mellett a Hungaroring, a Red Bull Ring és még Monza is szerepelt programjában, melyet a nyilvánosságtól elzárva hajtanak végre. A folytatásban pedig következik Barcelona, Abu-Dzabi, Austin, Szocsi, akár még Sanghaj is. Nem éppen szokványos (és olcsó) teszthelyszínek…

A német szaklap nem véletlenül nevezte minden idők talán legjobban felkészített újoncának. Pat Symonds elmondta: „Az utolsó újonc, aki ilyen sok tesztkilométert tett meg Forma–1-es autóval, Jacques Villeneuve volt.”

Kíváncsian várjuk, sikerek terén képes lesz-e honfitársa nyomdokaiba lépni Gorve-ban.


Forrás : www.m4sport.hu