SPORT
#Svédország
#női kézilabda
#mérkőzés
#rajtol
#válogatott mérkőzés
Vasárnap rajtol a női kézilabda Eb - íme a legfontosabb tudnivalók
Vasárnap rajtol Svédországban a 12. női kézilabda Európa-bajnokság, a magyar válogatott hétfőn, Csehország ellen lép először pályára. Nálunk minden fontos információt megtalálnak a 2016-os kontinensviadalról, melynek a magyar válogatott mérkőzéseit kizárólag az M4 Sporton és az m4sport-hu-n láthatnak élőben.

A magyar női kézilabda-válogatott az ideiglenesen megválasztott Ambros Martin és Elek Gábor irányításával jutott ki az Eb-re, 2016 májusától a szövetségi kapitány a 44 éves Kim Rasmussen. A dán szakember világbajnoki 4. helyezett lett azzal a lengyel női válogatottal, amelyik a 2015-ös világbajnokságon kiejtette Magyarországot; 2016-ban pedig a CSM Bucurestivel BL-győzelmet és román bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a Bucuresti a döntőben a hosszabbítás után, hétméteresekkel verte meg a Győr csapatát. A dán szakember tehát okozott kellemetlen pillanatokat a magyar szurkolóknak, jöhetnek a kellemesek.



Kim Rasmussen látja el tanácsokkal Triscsuk Krisztinát, aki kisebb vállsérüléssel bajlódik. A szövetségi kapitánynak nincs egyszerű dolga, ugyanis a magyar válogatott alapemberi közül többen is lemaradnak az Eb-ről sérülés miatt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A dán kapitánynak eddig három mérkőzése volt a magyar csapattal, mindháromszor Görbiczék vonulhattak le győztesen a pályáról. Legutóbb a Győr edzőjével, Ambros Martínnal felálló román válogatottat győzték le 29-24-re. Jól sikerült tehát a felkészülés, azonban akadtak gondok is bőven. A válogatott kerete egészen az utolsó pillanatig alakult, hiszen a felkészülés alatt Tomori Zsuzsanna és Zácsik Szandra, majd Korsós Dorina és Kovacsics Anikó is lesérült. Utóbbi a románok elleni Kárpát Kupa-döntőn sérült meg, így nem utazhat a csapattal Svédországba, azonban a szintén utolsó találkozón orrtörést szenvedő Szucsánszki Zita a válogatottal tart Malmőbe, azonban a csoportmérkőzések során biztosan nem lép pályára.

A magyar válogatott bő, 17 fős kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok:
Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők:
Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbátlövők:
Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC)

Irányítók:
Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók:
Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balátlövők:
Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)

Balszélsők:
Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

A kieső Kovacsics Anikó helyett Planéta Szimonettát hívta be a szövetségi kapitány.

A csapatkapitány Szekeres Klára. A válogatott legfiatalabb tagja a 21 éves Dombi Luca, míg a legrutinosabb játékos a 33 éves, 211 válogatott mérkőzéssel, 1018 góllal rendelkező Görbicz Anita.

A magyar válogatottat a C-jelű csoportba sorsolták, Montenegró, Dánia és Csehország mellett. A csapat első mérkőzését hétfőn Csehország ellen játssza majd. A csehek ellen 14 egymás elleni összecsapást követően százszázalékos a mérleg, míg a másik két együttessel szemben kiegyensúlyozott, bár a dánok és a montenegróiak egyaránt legyőzték a magyarokat a legutóbbi találkozókon. A továbbjutás a csoportból kötelező feladat lesz Görbicz Anitáék számára, akiknek a középdöntőben a norvég, orosz, román és horvát gárda alkotta négyesből hárommal kell megmérkőzniük, hogy aztán az első hat helyért játszhassanak.

Az Európa-bajnokságot Svédország rendezi, december 4-18-ig. A viadalon 16 csapat vesz részt, melyeket 4 darab 4 fős csoportba sorsoltak. Az Eb címvédője a norvég válogatott.

A csoport: Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia

B csoport: Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország

C csoport: Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország

D csoport: Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

Minden csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol kettő 6 fős csoportba sorolják a válogatottakat, itt mindenki játszik mindenkivel, kivéve azokkal akikkel a csoportkörök alatt is egy kvartettben szerepelt (a középdöntők során így biztosan nem kerülünk össze Dániával, Montenegróval illetve Csehországgal). Az A és B csoport első három helyezettje kerül az I-es, a C és D csoport első három helyezettje kerül a II-es csoportba, tehát a magyar válogatott továbbjutás esetén a D csoport első három együttesével mérkőzik majd meg az elődöntőbe jutásért.

A két elődöntőben az 1-es és 2-es csoport első két helyezettje keresztbejátszással játszik majd a döntőért, melyet december 18-án Göteborgban rendeznek.

A magyar csapat csoportmérkőzéseinek programja:

December 5.: 18:30 Magyarország-Csehország

December 7.: 20:45 Dánia-Magyarország

December 9.: 18:00 Montenegró-Magyarország

A középdöntők programja (Magyarország a II-es csoportba juthat tovább):

december 10.: középdöntő, 1. forduló: I. csoport (Göteborg): A3-B2, A2-B3, A1-B1

december 11.: középdöntő, 1. forduló: II. csoport (Helsingborg): C3-D2, C2-D3, C1-D1

december 12.: középdöntő, 2. forduló: I. csoport (Göteborg): A3-B1, A1-B3, A2-B2

december 13.: középdöntő, 2. forduló: II. csoport (Helsingborg): C3-D1, C1-D3, C2-D2

december 14.: középdöntő, 3. forduló: I. csoport (Göteborg): A1-B2, A2-B1, A3-B3

december 14.: középdöntő, 3. forduló: II. csoport (Helsingborg): C1-D2, D1-C2, C3-D3

(mindkét középdöntős csoportban a kezdési időpontok: 16.15, 18.30 és 20.45)

december 16.:
15:45 5. helyért (I.3-II.3)

18:15 elődöntő

20:45 elődöntő

december 18.:
15:30 3. helyért

18:00 döntő

A magyar női válogatott mérkőzéseit kizárólag az M4 Sporton és az m4sport.hu-n láthatják élőben.

Forrás : m4sport.hu