KULTÚRA
Programok
#mese
#Meseegyetem
#népmese
​Újra "meseegyetemet" rendeznek Nyíregyházán
A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.

A rendezvény célja a magyar népmese és műmese gazdag és egyedülálló világának őrzése, ápolása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának erősítése - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Imre Rubenné intézetigazgató azt MTI-vel közölte, az előző évben teltházas volt a program, és a népmese napjához kapcsolódva ebben az évben is sokszínű szakmai-módszertani rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Mint írta, a második Őszi Meseegyetemen nyitásként Berecz András Kossuth-díjas előadóművész lép színpadra, majd a mesekutatás különböző területeihez kapcsolódva szakmai előadásokat hallhatnak a látogatók.

Kádár Annamária pszichológus a népmese és az életmese kapcsolatáról beszél majd, míg Biczó Gábor, a Debreceni Egyetem professzora a nyírségi mesegyűjtő, Erdész Sándor munkásságát állítja középpontba. Török Georgina, Pompás Mesés Junior Nagykövetként a Pompás Napok módszertanának sajátosságait, az élőszavas mesemondás jó gyakorlatait ismerteti.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajzi Intézetének két doktorandusza is előadást tart majd a rendezvényen, Tompos Krisztina a tyukodi népmesékről, míg Tóth Gábor a népmese és a rajzfilm összefüggéseiről fog beszélni.

Az intézetigazgató tájékoztatása szerint a Nyíregyházi Egyetem óvodapedagógus és tanító szakos hallgatóinak képzésében alapvető szerepe van a mesei műfajnak, mindkét szak mintatervében több olyan tantárgy is szerepel, melyek valamilyen kapcsolatban vannak a mesével.

A második Őszi Meseegyetemre az oktatás különböző szintjein dolgozó gyakorló pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek mellett, mindenkit várnak, aki érdeklődik a mese iránt és fontos számára a népmesék fennmaradása, valamint az azokban élő bölcsesség tovább hagyományozása.

-MTI-