SPORT
#szinkronúszás
#junior vb
#történet
Újabb vébé lesz hazánkban - mióta van szinkronúszás?
A tavalyi vizes vébé után újabb nagy eseményre készül Budapest. Fővárosunk elnyerte a FINA Junior Szinkronúszó Világbajnokság rendezési jogát, így július 18 és 22 között csaknem 40 ország versenyzői látogatnak el hozzánk, hogy több kategóriában is összemérjék a tudásukat.

De mi is a szinkronúszás és milyen kihívásokkal néznek szembe a versenyzők? Ennek járunk utána háromrészes sorozatunkban. Először a sportág történetével ismerkedhetnek meg. Ami annál is érdekesebb, mert kezdetben a férfiak sportja volt, aztán őket később kitiltották és csak mostanában kezdték el a visszatérést.

Tehát a kezdetek a 19. századba nyúlnak vissza. Az első versenyeket 1891-ben Berlinben, majd 1892-ben Londonban tartották, még férfiak részére - derül ki a Magyar Szinkronúszó Szövetség honlapjáról. A sport kezdeti technikája az életmentő mozgásformákból és az úszástechnikákból alakult ki. A művészi vagy „díszes” úszás, a vízi balett, ahogy akkoriban nevezték, azonban hamarosan női versennyé vált.

A sport első nagy alakja az ausztrál Anette Kellerman, aki 1907-ben New Yorkban bemutatott vízi balett előadásával elindította hódító útjára a sportágat. A következő 30 évben egyre több országban ismerték meg a sportágat, szinkronúszó egyesületek alakultak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban is.

A világon elsőként az 1924-ben rendezett Montreali tartományi úszóbajnokságon szerepelt önálló versenyszámként a szinkronúszás - itt már kizárólag nők indulhattak. Az akkori bajnok, Margaret (Peg) Seller dolgozta ki a sport szabályait, a bírói szabványokat és világszerte sokat tett a sportág elismeréséért.

Az Egyesült Államokban Katherine (Kay) Curtis a chicagói egyetemen alapított egy vízi balett egyesületet a húszas évek elején, majd 60 műúszóval mutatkozott be a chicagói világkiállításon 1934-ben. Norman Ross, az 1920-as olimpia gyorsúszó bajnoka ekkor, a felkonferálásnál használta először a „szinkronúszás” elnevezést. A 40-es és 50-es években készült hollywoodi filmekben Esther Williams, amerikai gyorsúszóbajnok filmsztárként tette igazán ismertté és népszerűvé a szinkronúszást.

1952-ben a fiatal sportág bemutatkozott a Pán-Amerikai Játékokon Buenos Airesben, illetve az Olimpiai Játékokon, Helsinkiben. Az első hivatalos nemzetközi versenyt a következő Pán-Amerikai Játékokon, Mexikóban rendezték meg. Hivatalos olimpiai sportággá az 1984-ben, Los Angeles-ben vált. A szinkronúszást a FINA 1968-ban ismerte el hivatalosan, mint negyedik vízi sportágat az úszás, műugrás és a vízilabda mellett. Az első FINA Világbajnokságot 1973-ban rendezték Belgrádban az Egyesült Államok, Kanada és Japán részvételével. Az amerikai csapat összetett győzelmet aratott. 2001-ig egyéni, páros és csapat versenyszámok szerepeltek a vébéken, 2003-tól hozzávették a szabad kombinációs kűrt is, 2007-ben bevezették a rövid és szabad programot, a 2009-es Világkupán pedig debütált a látványos „highlight” versenyszám.

2014-ben a FINA engedélyezte férfiak indulását is a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon megrendezték a vegyes párosok versenyét, 2021-ben pedig a tervek szerint már a csapatversenyben is szerepelhetnek majd férfiak.

- FrissMédia -