SPORT
#FORMA 1
#futam
#Mexikó
#Brazília
#nagydíj
#amerikai nagydíj
Tudnivalók az Amerikai Nagydíj előtt
A kétfutamos ázsiai kitérő után jöhet az „amerikai körút” az Egyesült Államok, Mexikó és Brazíliai F1-es futamával. Az első programja a csütörtöki sajtótájékoztatókkal veszi kezdetét, pénteken pedig a turbómotorok is felbőgnek majd Austinban. Tudnivalók a hétvége előtt!

Az FIA ismét két előzési zónát jelölt ki a versenyzők számára. Az első érzékelési pontját 150 méterrel a 10-es kanyar után jelölték ki, a hátsó szárnyat pedig a 11-es kanyart követően, a hosszú egyenesben lehet majd felnyitni. A második zóna mérési pontja a 18-as kanyar után található, és az utolsó, azaz a 20-as forduló után 80 méterrel, a célegyenesben már aktiválható is az állítható hátsó szárny.



A versenybírák dolgát a McLaren, a Tyrrell, a Ligier és a Brabham korábbi pilótája, Mark Blundell segíti. A brit versenyző F1-es pályafutása során összesen 61 futamon vett részt 1991 és 1995 között. Ez alatt az idő alatt három dobogós helyezést szerzett. Sikereket az F1 kívül is sikerült elérnie: az IndyCarban háromszor nyert, 1992-ben pedig a Peugeot színeiben (csapattársaival közösen) elsőként ért célba a Le Mans-i 24 óráson. Később televíziós karrierbe kezdett: Nagy-Britanniában több csatornánál is felbukkant már F1-es szakértőként. Az FIA munkáját 2011 (egészen pontosan a Spanyol Nagydíj) óta segíti alkalmi versenyzőbíróként. Legutóbb Szingapúrban töltötte be ezt a posztot.



A hétvége hivatalos programja a csütörtökön, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő sajtótájékoztatóval veszi kezdetét. A második hivatalos sajtótájékoztatót pénteken 23 órakor rendezik; ezen a csapatok képviselői jelennek majd meg.

Fontos adatok:

Pálya neve: Circuit of The Americas

Körszám: 56

Pálya hossza: 5513 méter

Használható gumikeverékek: szuperlágy (piros), lágy (sárga) és közepes (fehér)

DRS-zónák: 2

Körrekord: 1:39.347 (Sebastian Vettel, Red Bull – 2012)

2015-ös rajtelsőség: 1:56.824 (Nico Rosberg, Mercedes –vizes pályán)



Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)


Forrás: www.m4sport.hu