AKTUÁLIS
Több mint 2,2 milliárd forint értékű beruházás Kisvárdán
Elkezdődött a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése, a több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás időkapszuláját csütörtökön tették le a felső-szabolcsi kisvárosban.

Az eseményen részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. Az időkapszulát a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vár történelmét felidézve elmondta: a kormány által elindított vár- és kastélyprogram célja az, hogy a rekonstrukciókkal a lehető leghitelesebben állítsák helyre a falakat és a tornyokat, új feladatot és funkciót is adva nekik.

Az építkezés végén a várnak otthont adó földdarab méltó módon, 21. századi eszközökkel tudja elmesélni azt a történetet, amely az elmúlt évszázadokban Kisvárda közösségét és térségét jellemezte - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy az építmény felújítására szánt több mint kétmilliárd forint a térség jelene és jövője szempontjából fontos.

Felújítása után a vár kulturális és színházi előadások helyszíne lesz, fesztiváloknak ad otthont, általa az idegenforgalom új lendületet kaphat, a várban megszervezett események pedig - a környék egyre érdekesebb turisztikai célpontjaival összekötve - sokak számára jelenthetik a felüdülést, kikapcsolódást és a szabadidő minőségi eltöltését - sorolta a beruházás előnyeit Gulyás Gergely.

Európában az elsők között tudhatjuk magunk mögött a koronavírus-járvány legagresszívebb szakaszát, éppen ezért még soha nem értékeltük ennyire az előttünk álló nyár jelentőségét, mint most - jelentette ki.

A miniszter jelezte: ezek a beruházások Magyarország gazdasági újraindításához és a térség gazdasági fejlődéséhez és növekedéséhez is hozzájárulhatnak.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, a várhatóan 2022-re elkészülő fejlesztés keretében innovatív, filmes eszközökből építkező kiállítást rendeznek be. Felújítják a meglévő várromot, megépül egy rendezvény- és kiállítóterem, a belső várudvaron színpad és 250 ember befogadására alkalmas nézőtér épül, a külső várrész pedig egy mobil nagyszínpadot és nézőteret kap.

A kisvárdai fejlesztés keretében a meglévő várrom felújítása mellett az egykori vár tömegét kortárs építészeti eszközökkel felidéző új, modern kiállító- és rendezvénytért épül. A négy saroktornyos vár eredeti térkompozíciója szerinti tömeg fog felmagasodni, az északi körbástyák és a várudvar északi és keleti falai mentén az egyemeletes épületszárnyak felépülnek. A meglévő vártoronyban bemutatott történeti enteriőrök mellett az új múzeumi szárnyban a legkorszerűbb technológiákkal megvalósuló kiállítás fogja a vár és az egykori tulajdonosok életét bemutatni.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházással a múlt, a jelen és a jövő kavalkádját sikerül megteremteni, amely beleilleszkedik a Kisvárda, a Rétköz és a Felső-Szabolcs 2010 óta tartó turisztikai fejlesztését célzó programokba.

Kisvárda hatszáz esztendeje nyerte el a mezővárosi rangot, azt követően töretlen volt a fejlődése. "Én azt hiszem, most ugyanezt a korszakot éljük" - utalt a településen az elmúlt években megvalósult fejlesztésekre Leleszi Tibor polgármester.

A projekt keretében tervezett fejlesztések a vár területén összesen 3.260 négyzetméter bruttó alapterületen és további 870 négyzetméter felületű homlokzaton valósulnak meg

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi

Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.


- FrissMédia/MTI -