NAGYVILÁG
Belföld
#munkaerő
Tisztul a munkaerőpiac
Újabb 18 ezerrel csökkent egy év alatt az álláskeresők száma idén augusztusra. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint átlagosan 3,6 százalék volt az országos munkanélküliségi ráta, míg bizonyos régiókban – Győr-Moson-Sopron megyében – arányuk már csak 0,9 százalék. Szintén hasonlóan kedvező mutatókkal rendelkezik Vas és Pest megye, valamint Budapest. Az álláskeresőknek a tíz százaléka pályakezdő.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az előző hónaphoz képest 6,2 százalékkal, 1860 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Az adatok szerint megyénkben a fiatal álláskeresők száma 3 834 fő, ami az országos átlagtól kisebb, 8, 1 százalakos csökkenést mutat az előző hónaphoz képest. Az országos adatok szerint a nyilvántartásban 25,2 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 10,0%-ot jelentett.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar és Baranya megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A pályakezdő álláskeresők összetétele a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 39,7%-uknak legfeljebb általános iskolai, 16,3%-uknak szakiskolai vagy szakmunkás, 17,2%-uknak gimnáziumi, 22,1%-uknak szakközépiskolai vagy technikumi, 4,7%-uknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

Megyénkben van a legtöbb munkaerő igény

2018. augusztusban a foglalkoztatók összesen 33,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 57,9%-ához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint a főváros területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 34,1%-át. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 19,7 ezer volt, melynek 31,2%-a a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye rendelkezett.

Országosan 2018. augusztusban 141,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 89,6 ezer maradt üres, betöltetlen.