KULTÚRA
Múlt idő
#Mátyás Király
#Legenda
#Történelem
Tényleg a Duna jegén koronázták királlyá Mátyást?
Akárhogyan is volt, az biztos, hogy Mátyást nem a Duna jegén választották királlyá. Ez annak ellenére sem történhetett meg, hogy félévezrede normálisnak számított, ha kopogósra fagyott a Duna.

559 évvel ezelőtt, 1458. január 24-én választották királlyá Mátyást, aki talán az egyik legsikeresebb és leginkább ismert magyar uralkodó volt. Mátyásról, az igazságosról rengeteg történet maradt fent, miszerint álruhába öltözve járta az országot, hogy jobban megismerje lakóit, és segítse a rászorultakat. Egy legenda szerint Mátyás királlyá választása sem akármilyen körülmények között zajlott, ugyanis állítólag a Duna befagyott jegén történt.

Régen normális volt

Manapság nem szokott teljesen befagyni a Duna, mivel már nincsenek olyan kemény telek, mint fél évezreddel ezelőtt, ráadásul a folyót szabályozták is. Pedig régen teljesen normális volt, hogy a folyó télen teljesen bejegesedett.

Mátyás király Forrás: M5

Mátyás király Forrás: M5

A krónikák szerint a rómaiak 172-ben úgy harcoltak a barbár seregek ellen a befagyott Dunán, mintha szárazföldön lettek volna. Ha épp nem háborúztak a jégen, a kereskedők örültek a fagynak, ugyanis ilyenkor megspórolhatták a komp vagy a hídvám költségeit. Utoljára 1963 telén fagyott be a Duna annyira, hogy néhol át lehessen rajta menni.

Mégsem igaz

Az ország legnagyobb folyója tehát régebben elég gyakran befagyott, ennek ellenére Mátyás jégen való koronázása nem igaz. Olyannyira, hogy az uralkodó még csak nem is Magyarországon, hanem Prágában volt királlyá választása idején. De akkor honnan jön a legenda?

Mátyást a civakodó nagyurak már Szegeden megválasztották királynak, mert egy gyenge, irányítható uralkodót szerettek volna. Mint tudjuk, ez a húzásuk nem igazán vált be, mivel Mátyás vaskezű királynak bizonyult.

Mivel az új uralkodó személye már megvolt, a Budára és Rákosmezőre összehívott királyválasztó országgyűlés csak formalitásként szerepelt. Elképzelhető, hogy az országgyűlés résztvevői a Duna jegén átkelve vonultak fel a várba. Az is lehetséges, hogy a döntést ünneplő nemesség özönlött a befagyott folyóra.

Egy harmadik teória szerint pedig Mátyás nagybátyja, Szilágyi Mihály vonult ki a jégre a vele érkező 15 ezer fegyveressel, hogy szorgalmazza az új király mielőbbi megválasztását. A szegedi megállapodás értelmében ugyanis Mátyás királlyá választása esetén Mihálynak járt a kormányzói tisztség.

Forrás: hirado.hu