KÉK FÉNY
#esztergomi robbantás
#szabolcsi rendőr
#áldozat
Szabolcsi volt az a rendőr, aki meghalt az esztergomi robbantásban
​Egy kétgyermekes szabolcsi rendőr volt az áldozata a kömörői férfinak, aki két nappal ezelőtt szándékosan felrobbantotta a házát Esztergomban. Gábor a TEK kötelékében szolgált, rövid idő leforgása alatt ő már a harmadik rendőr, aki szolgálatteljesítés közben halt meg.

Nyíregyházától pár kilométerre egy csendes utcában él Gábor édesapja. Bár nem akarjuk zavarni, de ő kezdeményezi a beszélgetést. Keresi a válaszokat, nem ért semmit.

"Miért küldték be a fiam oda?" - teszi fel a kérdést, amit csak Gábor közvetlen parancsnoka tud megválaszolni. A válasz a tényeken már nem változtat, ismét egy megyénkbeli fiatal rendőr halt erőszakos halált, távol a családtól, gyermekeitől.

A településen mindenki ledöbbent. "Legalább ne így íródna be a kis település neve az emberek emlékezetébe" - mondják a helyiek.

Szerda este robbanás történt Esztergom külterületi részén, a Búbánatvölgyben található Tallér utcában. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tegnap éjjel adott ki közleményt az esetről, amiből kiderült, hogy az elsődleges információk alapján egy körözés alatt álló férfi szándékosan idézte elő a gázrobbanást.

Az eset során a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársa vesztette életét, illetve több rendőr és tűzoltó is megsérült. Közülük négyen súlyosan, heten pedig könnyebben. Az elkövető szintén életét vesztette a robbanás következtében.

A helyiek elmondása szerint az elkövető is megyénk iskoláinak padjait koptatta, kezdetben kiegyensúlyozott családi körülmények között, Kömörőn. Azonban László édesapja önkezével vetett véget életének, felakasztotta magát. Édesanyja élete, s vele fia élete is ekkor került mellékvágányra. Édesanyja, aki egyébként főkönyvelő volt a helyi termelőszövetkezetben, kispolgári életét feladva férje halála után összekeveredett egy másik férfival. Ekkor költöztek be a falu végén lévő házból szülei házába, ahol László édesanyja halálát követően vállalkozásba kezdett. Szálláshely, gyerekeknek játszópark - ami végül Lászlót végképp a mélybe taszította.

"Különc, de nem bolond" - mondták róla a faluban. Az emberek könnyen mondanak ítéletet olyan emberekről, akik nem értenek, mert számukra semmi racionalitás nincs a tetteikben, de a nekünk nyilatkozók szerint László az évek során mindenkivel hadban állt.

"Mindent és mindenkit gyűlöl. Nem tudta megbocsátani a világnak, hogy a szép reményekkel teli álmait nem jól fogadta a külvilág. Kömörőn is tartottak tőle, a játszótérre sem mentek a gyerekek, a vendégszobák nem voltak kapósak" - jellemezték a robbantót. a már gaz veri a Platán vendégház portáját, ahol a 50-es években boldogan élt a család.

A helyiek nem is nagyon tudták, hogy hol van László. Elment, Pestre. Bár mint kiderült, ha valaki elmegy a településről, az szerintük biztos, hogy Pestre ment. A szép reményekkel indult szatmári férfi családi élete is tönkrement, pont, mint a vállalkozása. Így került végül Esztergom egyik tanyákkal körülölelt részére. Szinte teljesen elszakadva a valóságtól, az elméje által kreált alternatív világban élt. Az őt ismerők szerint orosz-párti, de kormányellenes volt. A hatóságokat semmibe vette, becsületsértés miatt körözték. A közüzemi számlák felhalmozódása miatt a villanyt is ki akarták kapcsolni, amikor is megtörtént a tragédia.

Az MTI információi szerint a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki az esztergomi címre, de a férfi nem volt együttműködő velük és a vele folytatott tárgyalás is eredménytelennek bizonyult. A férfi ezután szándékosan idézhette elő a gázrobbanást.

László robbantással való fenyegetése szinte mindennapos volt - állítják a helyiek. Ennek okán nem ez volt az első alkalom, amikor kivonultak hozzá a hatóságok. Bár az okok még mindig homályosak, de feltételezhető a helyi TV információi szerint, hogy a robbantó indítéka az lehetett, hogy már egy jó ideje nem tudta fizetni a számláit.