18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#keresztgyújtogatás
#máriapócs
#kápolna
Szabadon távozhatott a keresztgyújtogató a bíróságról
​Ferenc őszintén megbánta tettét. Rájött, hogy az Istennel vívott harcát nem gyújtogatással kell rendezni, mert az így választott út egy hosszabb börtönbüntetés is lehet, amit Isten biztosan nem akarna.

Ferenc a szüleivel él egy házban, dolgos, rendezett körülmények között. Hét éve megbecsült dolgozója egy mátészalkai gyárak. A precíz, pontos munkavégzéséről híres férfi magánélete azonban egy párkapcsolati konfliktus miatt megromlott. Barátnője elhagyta és szerelmével együtt a szerencséje is tovaszállt. Mind érzelmileg mind anyagilag labilissá vált az élete. Okát nem önmagában, hanem Istenben látta: elhagyta őt, cserben hagyta. Pedig ő hitt, nem kételkedett a teremtő akaratában, s remélte a kivezető utat. Csakhogy útmutatás híján nem a világosság felé, hanem az egyre sötétebb út felé fordult. Minden bajért az Isten a hibás. "Miért tetted ezt velem?" - tette fel egyre sűrűbben a kérdést magának. Választ Istentől remélt, de Ő nem válaszolt Ferenc kérdéseire.

A 42 éves férfiban először Mindenszentekkor halmozódott fel az elkeseredés és dühét a Mária úton lévő kegyhelyek fegyújtásban élte ki. Van olyan hely, ahova a hónapok során öt alkalommal is visszament és egy befőttesüvegben vitt gyúlékony anyaggal leöntve a keresztet felgyújtotta.

Így járt a a főút melletti, 1997-ben állított márványkereszt is.Gondolhatják, milyen megdöbbentő látvány lehetett az éj leple alatt lángokban álló kereszt. Ferenc mérge azonban nem csitult. Lángoló elméje karácsonykor ismét gyújtogatásra késztette, majd jött a Nagypéntek. Az egyház legcsendesebb napja, a gyász napja. Ferenc autóba ült, mellette a már jól bevált konzerves üvegekben az égésgyorsító. "Ő az oka mindennek!" - és repült az első üveg a Pócspetriben található kis kápolna szent képére. Dühe nem csillapodott és elindult az egyébként jellemzően vezeklést elősegítő, Istent magába fogadó úton. A nagypénteki mérleg: két útszéli kereszt és az előbb említett mini kápolna.

A kár 5-600 ezer forint, amit három magánszemélynek okozott. Merthogy mint Ferenc ráeszmélt a bíróságon, az okozott kár nem az egyházé, hanem magánemberekkel. Azoké, akik a maguk költségére állíttatták fel a kereszteket. Ferenc ekkor omlott össze és eszmélt rá, hogy ő valójában nem is Istenre, hanem az egyházra haragszik. "Istennel vívott harcomat nem így kell rendezni" - mondta a bíróságon, amikor a bíró arról döntött, hogy letartóztatja-e Ferencet.

Az ügyészség bűnismétlésre hivatkozva indítványozta a férfi letartóztatását harminc napra. Azonban a Nyírbátori Járásbíróság nyomozási bírója nem tartotta indokoltnak a férfi letartóztatását. Elégségesnek artotta, ha lakelhagyási tilalmat rendel el. Azaz bűnügyi felügyelet alá helyezte négy hónapra. A férfi teljes beismerésben van, soha nem volt büntetve, őszintén megbánta tettét és az okozott kárt is meg akarja téríteni. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, aminek valószínűleg olyan oka lehet, amit a nyomozás érdekeire való tekintettel nem közöltek a sajtóval.

Az egyéb okot feltételezi, hogy bár a bűncselekmény megalapozott gyanúja három rendbeli rongálás, és ezt bizonyíthatóan 2022 október végétől április 8-ig követte el, összesen 11 alkalommal - ez a nyírbátori rendőrség hatásköre. Azonban információink szerint a nyomozást magához vonta a vármegyei rendőrfőkapitányság. Hivatalosan nem megerősített információk szerint a férfi elfogásakor engedéllyel tartott gázfegyvert, gépkocsijában rendőrségi gyakorló zubbonyt, lakásában rendőrségi kabátot találtak.

A férfi elmondása szerint szereti az egyenruhákat és a piacon vett rendőrségi ruhákat a festés után a falra akarta tenni.

A férfi a bíróságon attól rettegett, hogy a hét éve meglévő munkahelyét is elveszítheti, ha rács mögé dugják. Azonban a végzés értelmében, Ferenc bejárhat dolgozni.