18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#emberölés kísérlete
Szabadon engedte a bíró a nyírmadai nőt, aki hasba szúrta a férjét
​Emberölés bűntettének kísérlete miatt hat év hat hónap börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte 2023. november 17-én a Nyíregyházi Törvényszék azt az asszonyt, aki 2022-ben egy családi vita során hasba szúrta férjét.

"K....ból lesz a legjobb feleség!" Ilyen és ehhez hasonló kijelentések hangoztak el egy büntetőügy kapcsán a bizonyítási eljárás során a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol egy nőt azzal vádolt az ügyészség, hogy meg akarta ölni az élettársát. Az az eljárás során világossá vált, hogy a sértett és a családja jó sokáig rácsok között akarja látni a nőt. A nő mindvégig tagadta, hogy a volt férjét meg akarta volna ölni. Védekezésképp jogos önvédelmi helyzetre hivatkozott és rámutatott, hogy az iszákos párjától félt. Ha ivott, akkor három hétig "turnézott" és agresszív volt.

20231117_090737.jpg

A terhelt állítása szerint a férje rendszeresen bántalmazta őt, uralni, birtokolni akarta. Elment, de a közös gyermeküket nem vihette magával az édesanya. Azon a drámai napon is ez történt: a nő menni akart a gyerekekkel együtt, csakhogy az élettárs ezt nem vette jó néven. Akkor mintegy saját magukat belehajtva a konfliktusba, a másikat és önmagukat hergelve jutnak el arra a pontra, hogy a verbális erőszak fizikai formát öltött: jött a késszúrás.

A nő védekezésképp előadta, hogy párja akkor többször meg is ütötte. A nyomozati szakban a kihallgatások során erről nem tett említést, ami némiképp hiteltelenítette a védekezést. Ha valóban támadólag lépett fel a férfi a nővel szembe, akkor akár jogos önvédelmi helyzet is kialakulhatott volna, ami büntethetőséget kizáró tényező. Azonban a bíró nem fogadta el ezt a védekezést. Mivel a bizonyítékok együttes értékelése nem abba az irányba mutatott.


Az emberölési szándékot a használt 19.5 pengehosszúságú, a szúrás iránya és erőssége, valamint a szúrással megsebesített testrész alpozta meg. Ellentmondó vallomások miatt a Törvényszék nem látta azonban bizonyítottnak, hogy valóban elhangzott volna a "Megdöglesz, te magyar kutya" kijelentés. Ez egyébként akár az emberölési szándékot erősíthette volna.

20231117_094751.jpg

A terhelt védője az ügy átminősítését látta volna elfogadhatónak. Azaz védencét véleménye szerint életveszélyt okozó testi sértésben kellett volna kimondani bűnösnek. Ennek a büntetési tétele 2-8 évig terjedő börtön, középmértéke öt év. Az ügyész, mértékes indítványként 7 év börtönt kért a vádlottra.

Végül a bíró a vádirati tényállással gyakorlatilag egyező megállapítások mellett hat év börtönre ítélte a nőt, amiből egy év hét hónapot már letöltött, mivel fogva volt tartva. Dr. Gunyecz Zoltán bíró több, a terhelt számára kedvező döntést is hozott.

Bár az ügyész szerette volna fenntartani a letartóztatást, ezt a bíró nem látta indokoltnak és az édesanya letartóztatását megszüntette, esetében bűnügyi felügyeletet rendelt el a lakóhelye közigazgatási területére.

Az első fokon nem jogerősen elítélt nő a bírói döntést zokogva hallgatta végig.

Az ítélet tényállása szerint 2022. március 7-én a vádlott és élettársa a Nyírmadán lévő házuk konyhájában veszekedtek, melynek hevében a nő a konyhaszekrény fiókjából magához vett egy 19,5 cm pengehosszúságú kést és azzal a sértett felé indult, majd hasba szúrta őt.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett, életét az időben történő szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője elsősorban eltérő minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három napos határidőt.