Tudomány és Technika
#vezető nélküli
#autóbusz
#Kína
Sofőr nélkül veszi a kanyarokat az új kínai buszgeneráció
Hamarosan elindulhatnak a vezető nélküli buszok Kínában és Japánban is, elsősorban a turistaövezetekben és a repülőtereken.

A kínai Baidu internetes cégóriás szerdán bejelentette, hogy a King Longgal közösen legyártotta 100. önjáró autóbuszát: a nyolcüléses Apolongban nincs kormány, vezetőülés, gázpedál és fék, emberi irányítás nélkül, teljes mértékben képes önállóan kikerülni az akadályokat és a tolatás sem jelent neki problémát, hála az Apollo 3.0 operációs rendszerének. A nagyközönség 2018 áprilisában már találkozhatott az önjáró buszokkal, akkor a Digital China Summiton mutatták be a járműveket.

Elsőként Kínában és Japánban indulhatnak el az apolongok, a nagyobb városok turistaövezeteiben és a repülőtereken. Japánban kifejezetten a nukleáris erőművek területein belüli közlekedésre és szállításra, valamint Tokióban az idősebb emberek közlekedésének megkönnyítésére használják majd őket.

Az Apolong kétórás töltés után 100 kilométer megtételére képes 60 km/h-s sebességgel. Összesen 14 utast tud szállítani, a nyolc ülőhely mellett további hat utas számára van állóhely benne. Az önjáró buszok tömeggyártásával egy új iparág indult el, amely nagyban átalakíthatja a jövő utasszállítását. Ebben úttörő szerepe lehet Kínának, az ország a mesterséges intelligencia fejlesztésével egyre jelentősebb szereplő az innovációk területén.

- FrissMédia -

Fotó: Baidu