AKTUÁLIS
Sikert sikerre halmoz a nagyhalászi Aprófalva Hagyományörző Népdalkör
Eleinte csak a maguk örömére énekeltek, ma már az egész országban ismerik őket.

Az Aprófalva Hagyományörző Népdalkör Egyesület Nagyhalász - Homoktanyán 2002-ben alakult, Aprófalva Asszonykórusként. 2014-ben váltak bejegyzett civil szervezetté. Eleinte csak a maguk örömére énekeltek, helyi rendezvényeken léptek fel alulról szervezett csoportként. 2004-től már a felmenő rendszerű népzenei versenyeken is részt vesznek, amit a Vass Lajos Népzenei Szövetség, valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – a KÓTA szervez.


Eddigi sikereiket példázza többek között számtalan ezüst, arany, és már néhány Aranypáva minősítés is. Számukra a legnagyobb szakmai elismerés a népzenei szövetség szervezésében eddig az volt, amikor a Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny Kárpát-medencei döntőjében Budapesten„Vass Lajos Kiemelt Nívódíjban” részesültek.

A KÓTA által szervezett szakmai versenyekben az áttörést 2022 hozta meg. Ebben az évben, amikor 20 évesek lettek, megkapták az áhított Aranypáva elismeréseket.

A város nagy gyümölcstermesztő múltra tekint vissza. Jelentős területtel rendelkezik a település, 20 kilométeres vonzáskörzetében több, mint ezer hektár ültetvény (alma, bodza, meggy, szilva) található. Így elmondható, hogy az alapanyag helyben folyamatosan biztosítható a feldolgozás során.

A szükséges zöldség alapanyagot pedig helyben szereznék be a zöldség alapú ivóléhez, így az őstermelőket is támogatni tudják. Ez egy kölcsönösen előnyös megállapodás lenne, hiszen mind az önkormányzat, mind a helyi termelők nyereséget tudnak vele elérni.

Terveik között szerepel alapanyag-beszerzés azoktól az önkormányzatoktól, amelyek mezőgazdasági járási startmunka program keretében gyümölcs-és zöldségtermesztést folytatnak. Az előző években tudatosan, folyamatosan bővítették start program keretében gyümölcsös területeiket, mely biztos alapanyagellátást biztosít az üzem számára.

Jelenleg több, mint 15 ha intenzív alma ültetvénnyel rendelkeznek. Így már kitűnő minőségű és mennyiségű almalevet tudnak előállítani nem csak a helyiek, de a környéken élők számára is.