INTERJÚ
#Kisvárda
#2021
#Dobos Kata
Rendhagyó érettségi előtt - interjú a Középsuli kisvárdai szereplőjével, Katával
A népszerű online sorozat diákja, a Középsuli kisvárdai Katája élete legmeghatározóbb megmérettetései elé néz 2021-ben. Idén tavasszal fog érettségi, majd felvételizni. Végül pedig, ha minden jól sikerül, beiratkozik az egyetemre is.

Hogyan látja egy 18 éves diák a járvány időszakát, a digitális oktatást, miképpen tud tervezni 2021-ben, és mit tud tanácsolni társainak? Dobos Katával beszélgettünk.

Hogyan tudnád összefoglalni a 2020-as évedet?

Év elején volt egy műtétem, amin hamar túl voltam. Aztán jött a március, és az első hulláma a vírusnak, elkezdődött az online oktatás. Ismerkedtem vele, próbáltam elsajátítani a sok új információt, irányelvet. Furcsa volt, hogy otthonról tanulok, és hirtelen áttérünk a személyes kapcsolatokról a virtuális érintkezésekre. Aztán összefogott az ország, összefogtak a nagyobb városok, kisebb települések is. Szinte érezhetővé, láthatóvá vált az a fogalom, hogy összetartozunk! Abban az időszakban sokat voltam itthon, sokat sütöttem, főztem, kipróbáltam új recepteket a családom nagy örömére. Majd jött a nyár, ami a kedvenc évszakom, mert szeretem a meleg nyári napokat, a strandot, és mindig dolgozom is diákmunkásként Kisvárdán. Most ez a nyár gyorsan elrepült, az ősz pedig még gyorsabban, szinte csak kapkodtam a fejem, és bizony sokat voltam online, hogy követni tudjam az eseményeket. Télen pedig semmi másra nem gondoltam, mint a karácsonyra, meg persze arra, hogy mindjárt érettségizek!

Mit fogadtál meg az új évre?

Nem igazán vannak nagy fogadalmaim, szeretnék ugyanúgy élni, ahogyan eddig is, ahogyan tanultam, láttam. Van egy különös felfogásom az életről, amit anyától tanultam: nem olyannak kell látni a világot amilyen, hanem amilyen lehetne! Azt gondolom, hogy bármi, amit megálmodsz, szeretnél és hiszel benne, valóra válhat.


Működik a digitális oktatás? Megy az érettségire való félkészülés?

A digitális oktatás terén mindent kitanultam, amit kellett, könnyen megy már, hisz nem ez az első ilyen időszak, sajnos. Az osztálytársakkal együtt megtanultunk úgy kommunikálni, hogy keveset találkozunk. Az órák nem interaktívak, de hogyan is lehetnének azok? Legalább vannak. Mivel érettségi előtt állok, mindenre próbálok maximálisan figyelni, most az a legfontosabb, hogy felkészüljek rá. Az órák mellett sokat olvasok, önállóan dolgozok ki tételeket, és gyakran nézegetem a megelőző évek érettségi feladatait is, egyrészt, hogy tanuljak belőlük, másrészt, hogy a gyakorlatban tudjam hasznosítani a tippeket. Nyilván könnyebb lenne úgy ismételni az utolsó évben, hogy bejárok a suliba, közvetlen módon kapok segítséget, de a helyzeten nem tudok változtatni.

Tartasz attól, hogy nem tudsz megfelelően felkészülni a vizsgákra?

Van bennem bőven kétely, elsősorban nem az érettségi, hanem az ismeretlen, új helyzet miatt. A vírus mindent felülírt, már nem csak azon izgulok, elegendő-e, amit megtanulok addig, hanem azon is, hogy egyáltalán letehessem. Fontos év ez az életemben, érzem, tudom is, mégsem csak a tanuláson jár az eszem. Nagyon nem könnyű ez a helyzet, talán lassan megtanulok együtt élni vele, bízom abban, hogy meglesz az érettségim így vagy úgy, és azon vagyok, hogy csak előre nézzek!

Mit tanácsolnál másoknak, hogyan érdemes készülni ebben az időszakban?

Azt tanácsolnám, hogy bátran, félelem nélkül készüljenek az előttük álló vizsgákra, mindennapi feladatokra! Közhelyesen hangzik, de nálam mégsem az, úgy gondolom minden történik valamiért, egymással-egymásért legyünk, és vegyük észre, értékeljük azokat a pillanatokat, amiket a családunkkal, szeretteinkkel töltünk.

2021-ben gyökeresen meg fog változni az életed, minden szempontból, mik a jövőbeli terveid az érettségit követően?

Az érettségi mellett, már készülök a felvételire is. Jogon szeretnék továbbtanulni, már ki is néztem a sulit, a budapesti Károli Gáspár Egyetemet célzom meg. Mivel szőke vagyok, így megkaptam már, hogy Dr. Szöszi – lehetséges, ki tudja? Igen! Nyilván így az életem is megváltozik, Budapesten fogok részben élni, tanulni, de az otthonom mindig itt marad, ahová születtem, ahol felneveltek, ahol szeretnek, ahol szeretek élni.

- FrissMédia -