NAGYVILÁG
Belföld
#közmű-szolgáltatók
#váltás
#tudnivalók
Panasza van? Így válthat szolgáltatót
A fogyasztók széleskörű tájékoztatását szolgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Panasza van? Segítünk! című kiadványsorozata, melynek újabb részeit ma mutatták be Nyíregyházán. A sorban az ötödik, illetve hatodik ismerettő füzet olyan kérdésekben nyújt segítséget, mint a szolgáltatóváltás vagy az igénybejelentés energetikai hálózathoz csatlakozásra.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól dr. Andrási Beáta, Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese elmondta: a kiadványok célja segíteni az eligazodást a felhasználókkal kapcsolatban álló energia- és közmű-szolgáltatók között.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energetikai piacot, illetve engedélyezi a közmű-szolgáltatók működését - hangsúlyozta Kardos Ferenc, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kommunikációs szakembere, aki azt is elmondta, hogy az 5-ös számú fogyasztóvédelmi füzet az eligazodást segíti a felhasználókkal kapcsolatban álló energia- és közmű-szolgáltatók között, illetve tájékoztatást nyújt a kereskedőváltásról.


A 6-os számú kiadványban pedig a MEKH olyan kérdésekre ad közérthető válaszokat, mint hogy például: mi a teendő ingatlanvásárlás után vagy ha új csatlakozás, bekötés kialakítását tervezi a felhasználó. A kiadványból egyértelműen megtudhatja a fogyasztó ,hogy milyen szolgáltatóval kell szerződést kötnie, mi a szerződéskötés menete, hogyan alakul a csatlakozás folyamata.

Dr. Szentirmay Melinda, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi főosztályvezető-helyettese kitért arra is, hogy a lakossági fogyasztók választhatnak kereskedő vagy speciális típusú, úgynevezett egyetemes szolgáltató között.

Rámutatott arra, hogy az egyetemes szolgáltatóra lényegesen szigorúbb és kötöttebb jogszabályok vonatkoznak, mint a szabadpiaci kereskedőkre. Az egyetemes szolgáltatás sajátos értékesítési, szerződéskötési mód, amelyet az erre jogosultak vehetnek igénybe, meghatározott minőségben, meghatározott áron. Ide tartoznak a többi között a lakossági fogyasztók és bizonyos esetekben a társasházak.


A főosztályvezető-helyettes kiemelte, hogy a liberalizált piacnak köszönhetően a felhasználók választhatnak a földgáz- és villamosenergia-kereskedők közül. A kereskedőváltás folyamata térítésmentes és a felhasználó által kiválasztott új kereskedő a teljes folyamatot lebonyolíthatja. Zökkenőmentes kereskedőváltás esetén a szolgáltatás nem szünetel és a folyamat műszaki átalakítást sem igényel.

A FrissMédia kérdésre Kardos Ferenc elmondta, hogy az új kiadványokhoz az érdeklődők hozzájuthatnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ügyfélszolgálatán, honlapján, valamint a közmű-szolgáltatók és a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán is.


- FrissMédia -