NAGYVILÁG
Belföld
#önbizalom
#fiatalság
#magyar fiatalok
Óriási önbizalomhiánnyal küzdenek a fiataljaink
Egyre erősebb önbizalomhiánnyal küzdenek a mai fiatalok és saját vállalkozás elindításában egyáltalán nem gondolkodnak.


A fiatalok házasodási kedve csökken, míg az egyedülállók száma növekszik – ez derült ki az Új Nemzedék Központ által szervezett szerdai rendezvényen, ahol a szakemberek mellett Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

Magyarországon 2000 óta készül kutatás a fiatalok életmódjáról és életviteléről. A felmérésekből egyértelműen látszik, hogy csökken az ifjak házasodási kedve és folyamatosan növekszik az egyedülállók száma.

„A fiatalokban nagyfokú bizonytalanság van, hogy egyáltalán házasságban kívánnak-e élni, miközben a házasságot fontosnak tekintik” – magyarázta Székely Levente, a Társadalomkutató Kft. kutatási igazgatója.

Míg 2000-ben a 15-29 éves korosztály 22 százaléka házasságban élt, addig 2012-ben csupán 9,7 százalékuk, ráadásul egyre jobban erősödik a fiatalok körében az akaratlagos egyedüllét és az akaratlagos gyermektelenség trendje.


Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock


„A Z generáció alapállása, hogy nem akar kirepülni a családi fészekből, így sokáig a szüleivel él” – ez a magyarázata Sas István, reklámpszichológus, tanár szerint annak, hogy a családvállalás kitolódik.


Vannak a „tanácstalanok” és vannak a „versenylovak”

Már 14 éve tanít fiatalokat Perlaky-Papp József, aki úgy látja, hogy két csoportba lehet osztani a diákokat. A nagyobb csoportot a tanácstalanok alkotják, ide tartozik a főiskolások, egyetemisták csaknem 70 százaléka a Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint.

A tanácstalanok nemcsak szakmai téren nem tudják pontosan, hogy mit szeretnének, hanem a családalapítást tekintve is bizonytalanok. Nincs motivációjuk és hajlamosak a döntéseiket is minél későbbre halasztani.

A diákok egy kis hányada viszont olyan, mint a „versenyló”. Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének és azt, hogy mit, mikor, milyen úton akarnak elérni. Viszont ők a kisebbség, a diákok csupán néhány százaléka az, akinek biztos tervei vannak.


Saját bizniszről nem is álmodik a magyar fiatal

Mivel a fiatalok többsége bizonytalan, nem is gondolkodnak saját vállalkozás beindításán. A Magyar Ifjúságkutatásból kiderül, hogy a 15-29 éves korosztály 53 százaléka teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy saját vállalkozást indítson el, csupán 4 százalékuk biztos benne, hogy saját bizniszbe kezd.

Érdekesség, hogy ezzel szemben Amerikában, minden második fiatal saját üzlet beindításán gondolkodik.


Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock


Egy vállalkozás elindításához önállóság kell, és egy új üzlet felépítése, összerakása olyan képességeket követel meg, ami ritka ennél a generációnál – mondta el magyarázatként Perlaky-Papp József.

A fiatalokat vizsgáló kutatásból az is kiderül, hogy az internet számukra a fő információforrás, de a netet szórakozásra is sokat használják. Bár a fiatalok egyre nagyobb magabiztossággal szörföznek a világhálón, de a teljes népességet tekintve a digitális írástudás szempontjából Magyarország jócskán le van maradva más országokhoz viszonyítva. Ez pedig óriási probléma Horváth Ádám az Informatikai Vállalkozások Szövetségének tanácsadója szerint.


“Elveszett generáció” óriási önbizalomhiánnyal

A Z generációba tartozók – 1995 után születettek – jó részének alacsony az önbizalomszintje – erre is kitértek a háttérbeszélgetésen a résztvevők. Székely Levente „új, csendes generációként” emlegeti a fiatalokat, akiket a bizonytalanság és a visszahúzódás jellemez.


Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock


Perlaky-Papp József és Sas István is úgy látja, hogy a Z-sek egy nagyon elveszett generáció. Ez már önmagában is nagy probléma, de ehhez társul egy még nagyobb gond Sas szerint. Mégpedig az, hogy a fiatalok önbizalmát úgy akarja visszaadni a közeg, amelyben élnek, hogy gyakorlatilag teljesítmény nélkül dicsérik őket.

Nem a tényleges eredményeiket vesszük alapul, nem a valós teljesítményüket, csupán azért, hogy némi önbizalmat adjunk nekik – magyarázta a szakember, aki az indokolatlan és túlzásba vitt dicséretet nagy hibának tartja.


Forrás: hirado.hu