KULTÚRA
Programok
Nyírségi és szatmári verbunkok mutatkoznak be
A Hagyományok Háza első alkalommal rendezi meg szombaton a Verbunk napját. A rendezvényen Kapuvártól Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Sárközig több száz táncos egy időben táncolja a különböző tájegységek verbunk táncait. A mi környékünk férfitáncait a Sóstói Múzeumfaluban láthatják majd.

Az eseménnyel a Kárpát-medencei néptánchagyomány sokszínűségére és formagazdagságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A Hagyományok Háza tájékoztatása szerint a Kárpát-medence egyes tájegységeinek verbunkját öt helyszínen mutatják be, a rendezvényt öt tájegység táncosainak egyidejű produkciója teszi különlegessé. A Kisalföldi táncanyagot Kapuváron, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományát a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenekarával Budapesten jelenítik meg. A Bodrogköz és Szatmár táncait Nyíregyházán mutatják be, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait egybegyűjtve a szlovákiai Komáromban adják elő, Székelyudvarhely az erdélyi anyagot bemutatva kapcsolódik a programhoz június 12-én - tartalmazza a közlemény.

A 18. századtól kezdve a katonák verbuválása táncos-zenés mulatság volt, hagyományosan ezeken az alkalmakon táncolták a verbunkot, amely később a parasztság táncéletében önálló, gazdag motívumkincsű, virtuóz férfitánccá vált és nemzeti társastáncunk, a csárdás kialakulásában is szerepet játszott. A két emblematikus tánc 2018-ban az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült - olvasható az összegzésben.

Mint hozzáteszik, Európában a nemzeti táncok a 18-19. század folyamán alakultak ki. A közép- és nyugat-európai polgárosultabb táncéletből ekkorra már kikoptak a férfitáncok, ellenben a reformkori Magyarország táncéletében még jelentős szerepet kaptak. A régi stílusú táncainkra jellemző improvizatív előadás a verbunkban élt tovább.

Az ország különböző vidékein eltérő formában alakultak a verbunk táncok, különböző változatai terjedtek el a teljesen kötött formáktól a félig kötött, félig improvizatív táncalkotásig az egyéni előadástól a körtáncon át a csoportos formákig.

Nyíregyháza - Bodrogköz, Nyírség, Bihar és Szatmár férfitáncai
14:00-17:00 - Tánc, 20:00 Gála, Sóstói Múzeumfalu, JÚNIUS 12.
 • Bodrog Néptáncegyüttes - Sárospatak
 • Derecskei Szivárvány és Kikelet Táncegyüttes - Derecske
 • Igrice és Ifjú Igrice Néptáncegyüttes - Nyíregyháza
 • Nyírség Táncegyüttes - Nyíregyháza
 • Nyírség Up: Lókötő, Margaréta és Topogó Táncegyüttes - Nyíregyháza
 • Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes - Nagyecsed
 • Szabolcs Néptáncegyüttes - Nyíregyháza
 • Szatmár Táncegyüttes – Mátészalka
 • Szikes Zenekar
 • Bürkös Zenekar
 • Lajtorjás Banda

A rendezvényről további információ a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/verbunknapja oldalon érhető el.

- MTI/FrissMédia -