PUZZLE
#turisztikai trend
Nyaralás alkohol nélkül: a legújabb trend a száraz utazás
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró a legújabb turisztikai trendekről beszélt a Jazzy Rádió adásában.

Gondolta volna, hogy külföldön már vannak olyan utazási irodák, amik arra specializálódtak, hogy kizárólag alkoholmentes programokat kínálnak az utazóiknak? Bizony, itt nincs pezsgő a repülőgépen, és welcome drink sincs a szállodában, maximum alkoholmentes koktélokat szürcsölhetnek, akik befizetnek hozzájuk. Nálunk még nem jellemző ez a trend, ami főleg nyugaton hódít, sokan el sem tudják képzelni a nyaralást alkoholos italok nélkül, de az alkoholfogyasztási szokások változásával még az is elképzelhető, hogy itt is lesz rá nyitottság. A magyarok egyelőre még más szempontok alapján választják ki az úticéljaikat és utazásuk programjait a szakértő szerint.

"Vannak olyanok, akik már keresik azokat az utazásokat, ahol kevesebbet lehet inni. Ennek a rétegnek a száma viszont még elenyészően kevés" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró.

Szerinte a száraz utazásokat kedvelők inkább a visszafogott élményeket keresik és nem szeretnék, ha zavarnák őket az ittas állapotban lévő utastársaik, akik gyakran hangosak, vagy féktelenül buliznak.

A trendek változásaira példaként hozta fel, amikor még lehetett dohányozni a repülőgépeken, autóbuszokon, végül ezt a világ legtöbb helyén már betiltották, így ma már elképzelhetetlen lenne, hogy a repülőn rágyújtsanak. Egyre nagyobb teret hódít az egészségtudatos életmód és a környezetvédelem is, például Amerikában egyre többen keresik a karbonsemleges szállodákat, utazási irodákat.