KULTÚRA
Programok
Nógrádi gyors - nosztalgiavonat Balassagyarmatról Losoncra
Losonc Város Önkormányzata és a balassagyarmati Ipoly Túra Egyesület május 1-jén különvonatot szervez „Nógrádi Gyors” néven Balassagyarmatról Losoncra. A szerelvény szédítő 30 km/ óra sebességgel száguld majd végig az Ipoly völgyén és vissza - mint a vihar.

A különvonat célja annak bemutatása, hogy még működőképes a 130 éves Ipoly-völgyi vasútvonal, sőt járható is Losoncig.

Az Ipoly-völgyi vasút megmentésére szerveződött polgári együttműködés tagsága szeretné elérni azt, hogy a vonal végállomása Ipolytarnócról a történelmi végállomásra, Losoncra kerüljön, a vasúti vonalat felújítsák és ennek keretében állítsák helyre a Drégelypalánk és Ipolyság között is a vasúti összeköttetést is a hiányzó 6,3 kilométeren.

Az Ipoly-völgyi vasutak megmentésére szervezett polgári együttműködésbe belépett mind a négy Ipoly-völgyi város és mintegy 22 kistelepülés az Ipoly folyó mindkét partjáról.

A célt támogatja a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma, az erre a célra szervezett konferencián a szlovák miniszterelnök üdvözletét és támogatását is tolmácsolta az illetékes államtitkár.

A kezdeményezést felkarolták mindkét ország vasúttársaságai és a civilszervezetek az Ipoly mentén.

Az együttműködés keretében több mint 70 év után partneri kapcsolatba lépett a két történelmi nógrádi megyeszékhely, Balassagyarmat és Losonc önkormányzata azzal a céllal, hogy testvérvárosi viszonyt hozzanak létre a későbbiekben.

A különvonaton kívül egy sport- és egy túrakerékpáros csapat indul az 1. kerékpármúzeum elől Balassagyarmatról, 2x50 kilométeres távon Losoncra és vissza, valamint megnyílik Losoncon, a Zsinagóga kiállítóterében az 1. kerékpármúzeum „Kerékpártörténeti kiállítása”

Losoncon ezen a napon Európa Uniós finanszírozású új kerékpárutak at avatnak, a városszéli tó partján egész napos majális lesz kulturális és sportprogramokkal.

Magyarországi fellépők is lesznek a rendezvényen, a hangulatot a Kackiás Verklis és a korabeli ruhába öltözött Velocipéd Team csapata fokozza nagykerekű kerékpárokkal. A „Nógrádi gyors” utasai is részt vesznek a majálison.

A szervezők a vonatozni szeretők mellett a sport- és túrabringásokat, a régi biciklik kedvelőit és minden érdeklődőt várnak Losonc városában május 1-jei majálisukon.

- FrissMédia -