AKTUÁLIS
#Bulitka László
#leggyorsabb zsaru
Nincs nála gyorsabb zsaru a világon: Bulitka László a tajvani rendőrökkel is dobogóra állt
​Bulitka László őrmester, a Dombrádi Rendőrőrs járőre tavaly indult először a Rendőr- és Tűzoltó Világjátékok félmaratoni távján a hollandiai Rotterdamban, ahol győzedelmeskedett. Nemrég a kanadai Winnipegben védte meg a címét, és a tajvani zsarukkal is dobogóra állt.

Tíz éve szerelt fel és húzott futócipőt, ma pedig már félmaratoni távon nincs nála gyorsabb zsaru a világon - olvasható a police.hu portálon.

– Húzós edzéstervvel készültem a kanadai rendvédelmi olimpia félmaratonjára. Az edzőm, Sági József tűzoltó százados, a Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője a heti 100 kilométert irányozta elő, és az edző- és járőrtársam, Jenei Richárd törzsőrmester is nagyban segítette a felkészülésem. Remek formában ültem fel a repülőre. Bár a helyszínen az időeltolódást megéreztem, ez a fáradtság sem fogott ki rajtam. Nagyon örülök, hogy megint az első helyen végeztem – foglalta össze a címvédő őrmester, aki a Magyar Rendészeti Sportszövetség támogatásával vett részt a nemzetközi megmérettetésen, és 1 óra 13 perc és 5 másodperc alatt teljesítette a papíron 21.1 kilométeres távot.

– A valóságban 600 méterrel hosszabb pályát jelöltek ki a St. Vital parkban, ami egyenletesnek sem volt mondható, de belerázódtam. Úgy a 11. kilométernél vettem át a vezetést, és ezt utána végig tartottam. Több mint egy perccel voltam gyorsabb az arab kollégánál, aki az Abu Dhabi rendőrkapitányságán szolgál, és aki tavaly Rotterdamban csak két másodpercre volt mögöttem.

Bulitka László ezúttal vendégszereplést is vállalt.

– A sportbarátság jegyében ezen a rendőrolimpián bizonyos versenyszámok indulóinak egyéni eredményeit 3+1-es csapatbeli teljesítményként is értékelték, és elsőként a tajvani kollégák kértek fel, hogy csatlakozzam hozzájuk, aminek örömmel tettem eleget, mivel a nevezési díjat is kifizették. Jól jártak velem, hiszen az első helyezésemmel felhúztam őket, és ezüstérmesek lettünk. Mire a dobogóról lejöttünk, össze is haverkodtunk, már mindhárman bekövettek az Instán – magyarázta a dombrádi őrmester, aki legközelebb 2025-ben állhat rajthoz rendvédelmi olimpián az Alabama állambeli Birminghamben. A világjárvány miatt a 2021-re kiírt rotterdami játékok egy évet tolódtak, így fordulhatott elő, hogy a kétévenkénti World Police & Fire Games (WPFG) sportversenyt két egymást követő évben is megrendezték. Winnipegben 70 ország 8500 rendvédelmi dolgozója 62 sportágban állt rajthoz július 28. és augusztus 6. között: rendőrök, tűzoltók, mentősök, büntetés-végrehajtók és pénzügyőrök.

repro_Bulitka-Laszlo-orm_05.jpg

Bulitka László már gyerekként rendőr akart lenni. Édesapja kamionsofőrként dolgozott, gyakran ült be mellé, és országjárásaik alatt jó párszor igazoltatták őket, ami tetszett neki. Tíz évvel ezelőtt végezte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát, és a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltségre szerelt fel. Képzése közben kapott kedvet hosszabb távok lefutásához. 2013 szeptemberében 700 induló közül lett harmadik a nyíregyházi I. Vidor Félmaratonon, egy évre rá pedig hármas váltóban első lett a szegedi országos terepfutó bajnokságon. Nyolcadik éve mindig ő nyeri a BM Országos Terepfutó Bajnokságot, a Szolgálati Agarak csapatával pedig már négyszer állt az Ultrabalaton dobogójának legtetején, de civilben is vannak kimagasló eredményei.

– Itthon csaknem minden hétvégén indulok valamilyen futóversenyen, és ezeket általában meg is nyerem – magyarázta, és hozzátette, hogy külföldi megmérettetéseken is indul. – Tavaly decemberben harmadik lettem a Nápoly megyei La Panoramicán, amelynek 800 méteres a szintemelkedése és a lejtése is. Kemény menet volt, főleg lefelé, de nagy élmény is egyben. Köszönettel tartozom a feleségemnek, aki amellett is támogatja a sportszenvedélyemet, hogy kisgyereket nevelünk, de a kanadai rendvédelmi olimpiára csak öt napra engedett el. Ennyi elvileg nem lett volna elég a hétórás időeltolódás megszokására, gyakorlatilag viszont fényes bizonyítékom van rá, hogy elegendő.